hadsz Creative Commons License 2013.09.11 -1 0 15961

Egy Drezda melletti kis falutól délre húzódó völgyben található az egykor a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó egyik, KL32 (Komplexlager) nevű hatalmas földalatti lőszer, fegyver és egyéb hadianyag raktára. Az NVA a 83-től kezdte építeni, és a tervek szerint mintegy 16-17km-nyi alagútrendszer készült volna el. A rendszerváltást megelőzően csak pár évig működött az a kb 20%, amit addig befejeztek. Miután '90-ben a Bundeswehr átvette a területet, még közel 10 évig használta, majd szép vastagon bebetonozták a bejáratokat. A terület jelenleg privát kézben van, a tulaj bontotta ki a bejáratot néhány évvel ezelőtt.

 

Noha - ahogy említettem - csak a töredéke készült el, így is rendkívül impozáns a látvány... 

 

   

 

  

 

 

Bunker a bunkerben. :) Az egyik alagútszakaszban alakították ki a személyzetnek és a működtető és vezérlő rendszerek egy részének helyt adó kétszintes objektumot.

 

  

 

A völgy, ahol a KL32 is elhelyezkedik, már 1944-től használatban volt mint a náci "üzemanyag program" része, de ez egy másik történet... A '60-as évek közepétől pedig a Drezda közeli Rossendorf-i kutatóközpont nukleáris részlegének radiaktív hulladékait tárolták az egyik sziklába fúrt alagútban. Miután jött az NVA, ezt az alagutat véglegesen lezárták. Jelenleg egy sárga trafóház (amit már szintén régóta nem használnak) áll az egykori bejárat előtt a sziklafal tövében.