_lala_ Creative Commons License 2013.09.11 0 0 11039

- A kérdésem, el lehet-e kerülni valahogy az illetékfizetést vagy legalább a nevemre átírást azzal, hogy rögtön a hagyatéki tárgyalással egyidőben elajándékozom a kocsit? Pontosan hogyan kell ezt lepapírozni?

 

Az illetékfizetést 99%, hogy nem tudod elkerülni se ezzel, se máshogy (kivéve, ha lemondasz az örökségről).


- Igaz az, hogy ilyenkor nem szükséges átíratni a nevemre a kocsit, ha rögtön elajándékozom, ilyenkor ezt helyettesíthető az előző, örökhagyó tulajdonos nevére szóló okmányokkal + a hagyatéki végzéssel?  

 

Igaz, nem szükséges átíratni. A vevő tudja igazolni a jogcímét azzal, hogy a saját adásvételije mellé a te tulajdoni jogcímedet igazoló papírokat nyújtja be. Arra oda kell figyelni, hogy a vevő az átíratást még azelőtt végezze el, hogy a számodra előírt pár napos határidő letelne, különben jön majd utólag a bünti. Ezt valószínűleg úgy érdemes csinálni, hogy a vevővel együtt sétálsz be az okmányirodába, és akkor tuti nem felejti el "véletlenül".

A dupla okmánykiállítás díját (törzsköny + forgalmi) tudod így megspórolni, illetve ha jól emlékszem eredetvizsgálat eleve nincs is öröklésnél. Szóval 2x6000 Ft lesz a "nyereség".

Előzmény: _itav() (11037)