eukariota Creative Commons License 2013.09.09 0 0 15291

A 15150-ES HSZ-OMBAN MÁR ÍRTAM ERRŐL, CSAK ISMÉTELNI TUDOM: évente max. 3-4 alkalommal lehet adni ezt az injekciót, de számolni kell a lehetséges mellékhatásokkal is.

 

http://www.egeszsegkalauz.hu/mozgasszervi-betegsegek/rheuma/a-reumatoid-artritisz-gyogyszeres-kezelese-101146.html

Kortikoszteroidok

Másnéven glukokortikoidok, mint pl. a prednizolon, vagy a dexametazon, igen erős hatású gyulladásgátlók, ugyanis mellékvesekéreg-hormon származékok, és fő hatásuk az immunrendszer, az immunreakció csökkentése, rossz szóval élve annak elnyomása. RA kezelésében bevált szerek, akár tablettaként, akár pedig az ízületekbe közvetlenül beadott injekciók formájában.

A prednizolont pl. alkalmazzák a mérsékelt – súlyos RA eseteiben, ahol már a bemutatott NSAID-ok és a DMARD szerek nem hatottak. Az orális (szájon át alkalmazott) kortikoszteroidokat a lehető legkisebb hatásos dózisban adják, a mellékhatások kerülésére, mint pl. súlynövekedés, magas vérnyomás és csontritkulás veszélye.

A szteroidok beadhatóak az ízületbe is injekcióként, főleg ha az orális kezelés már nem hatásos, de ilyen injekciót évente maximum 3-4 alkalommal lehet adni. Leggyakrabban a kéz, a lábfej, a térd és a váll ízületei érintettek ebben.

 

 

Előzmény: Ficzek Úr (15290)