spapda Creative Commons License 2013.09.05 0 0 59515

Ez tényleg baráti ár. Nemrég volt lehetőségem használni ezt a típust: álom. Nem csoda, hogy a kék Bosch kínálatban most ehhez hasonló készülék nem kapható 50 rugó alatt (a gyengébb 26-os van 50 rugóért, az erősebb 40-es meg 70-ért). Az általam kipróbált példányt egy karbantartó műhelyben nyúzták évekig, valami barom belegyalult vele egy satuba fogott fánál magába a satuba is, nem csak a gyalukés, de még a rögzítés (ezt hívják éklécnek?) is sérült. Kicseréltem és beállítottam a kést, szétkaptam és kidzsuváztam a gépet, hihetetlen jó állapotban volt. A szénkeféken látszott, hogy sok üzemóra van benne, de a csapágyak, a szíj, az összes alkatrész mintha új lett volna, pedig garantáltan minden gyári benne.

 

Bár ugye nem korrekt az összehasonlítás a barkácsosztállyal, de nem árt időnként megemlékezni arról, hogy a kínai Watt és az ipari (pl. kék Bosch) Watt nem ugyanaz a mértékegység. Szóval 3 gyalut tudtam kipróbálni egyszerre:

- Budget (600 Watt): Praktiker sajátmárka - akciósan 6000 Ft, jelenleg 13000 Ft.

- PowerPlus POWX111 (1020 Watt): igényesebb kínai, talán a zöld Bosch alatt picivel, akciósan 13000 Ft, amúgy 23000 Ft.

- Bosch GHO 31-82 (750 Watt): kék ipari, külföldön még pár helyen kapni, 50-60 rugónak megfelelő valutáért.

 

Szóval volt szerencsém mindhármat azonos faanyagon kipróbálni, és elég nagy a különbség. Az nem meglepő, hogy a Budget baromi gyengének bizonyult a másik kettőhöz képest, a 2 mm-es gyalulási mélységet nem igazán lehet rajta kihasználni, mert akkor már nagyon szenved, lassú is így a munka. Ezzel szemben a PowerPlus gép bírja, akár a 2.5 mm sem akadály neki, a 3 mm már picit kezdi megfogni. A Bosch kb. ugyanolyan erősnek tűnt (itt látszik igazán a kínai és a Bosch Watt közötti különbség), mint a PowerPlus, talán annyi különbséggel, hogy a Bosch gyalulási mélységtől függetlenül egyenletesebb teljesítményt adott. A másik nagy különbség, hogy a Boschnak sokkal jobb a talpa. A formájából, kialakításából adódóan sokkal pontosabban tudja az ember, hogy hol jár éppen a kés, könnyebb vele elkezdeni a munkát és a finomabb műveleteket is jobban lehet vele navigálni. Az meg külön vicc, hogy a filléres talpkitámasztó (ha lerakjuk a gépet, ne érjen le a kés) még mindig nem alap tartozéka az összes barkácskategóriás gépnek. A másik nagy előnye a Boschnak az állítható forgácskidobási irány. Ez sok barkácsgépen elérhető, az általam tesztelt két példányon nem, pedig jól jön, mert a zsákos forgácsgyűjtés pl. fűrészelt deszka gyalulásánál teljesen értelmetlen dolog, egy-másfél méter alatt reccsenésig telik a porzsák pl. 2 mm-es fogás esetén.

 

A tapasztalataimból kiindulva mindkét kínai cucc megéri az árát, ha akciósan sikerül megvenni. Közel 1 évig használtam a Budget gépet (nemrég adtam el), kisebb melókhoz elég, de amikor már viszonylag sok négyzetméter faanyagot kell gyalulni, akkor egyszerűen nagyobb teljesítmény kell. 6 rugóért nem kapni mást, 13-ért viszont már van jobb is. A PowerPlust azért vettem, mert 13 rugóért ez a teljesítmény és a 3 mm-es gyalulási mélység, ja meg a 3 év gari jó vételnek tűnik, és valóban sokkal gyorsabban lehet vele haladni, mint a praktikeres géppel, kellően erős. 23 rugót talán már nem adnék érte, de 13-ért bőven jó vásár. A kék Bosch egyértelműen király, 20 rugóért kimondottan jó vétel, ha most kellene gyalut vennem, egyből lecsapnék rá, szóval erősen ajánlom a kollégáknak.

 

És ha már gyalulás, megmutatom, mi biztosította a gyaluk összehasonlítási lehetőségét. Nem túl régóta van egy telkünk, ezt próbáljuk most kívül-belül rendbe tenni, mert az előző tulajdonosok előtte évekig elhanyagolták. A kapu eléggé központi probléma lett, mert amellett, hogy csúnya volt, gyakorlatilag létraként használta valaki, aki kétszer is visszatért lopni (ilyenkor az emberben mindig felmerül az, hogy vajon tényleg hülyeség-e a kézlevágás alapú igazságszolgáltatás, de ez offtopik téma). Gondoltam ne legyen ilyen vonzó a lehetőség, gyorsan és olcsón kell valami ideiglenes megoldás: befedem fával és megnövelem a magasságát. Aki nagyon akar, persze bemegy így is, de legalább talán picit normálisabban néz ki így az utcáról nézve (az oszlopokról azóta lekerültek a gyönyörű "szocialista barokk" porcelán szigetelők is):

 

 

A collos deszka gyalulásából keletkezett kb. 30-40 liter forgács, hogy ehhez hányszor kellett volna üríteni a géphez járó kis forgácszsákot, inkább ki sem számolom, egyszerűbb volt legyalulni az összes deszkát, aztán 3 perc alatt összesöpörni és begyűjteni egy nagy szemeteszsákba.

Előzmény: Rahed Lee (59487)