vasbicikli Creative Commons License 2013.09.03 0 0 89023

InkaPál, ez a diagram kell neked.

Valaki már akart itt nemrég szeszfokot digitalizálni, a 88382-es hsz-ban válaszoltam neki (mondjuk azóta se jelentkezett).

A görbékhez egy kis magyarázat. Azt ugye tudjuk, hogy az alkohol 78, a víz meg 100 fokon forr. A keverékük meg - összetételtől függően - valahol a kettő között. Ezt látod az alsó, kék görbén.

Ha megnézed egy bizonyos összetételű alkohol/víz keverék forráspontját, akkor a piros görbéről ugyanennél a hőmérsékletnél le tudod olvasni a forrásban lévő folyadék feletti gőz összetételét is. Tehát egy 10 %-os cefre 93 fokon forr és 54 % lesz a felette lévő gőz alkoholtartalma. Máris tudsz mindent, és csak hőmérsékletet kellett mérned, ami jóval egyszerűbb és pontosabb, mint gőz szenzorral küszködni

Itt van hozzá a matek (lent az oldal alján, a Vapour-Liquid Equilibrium, és Temperature címek alatt).

Ha nincs kedved bepötyögni a kilométeres függvényt, írj egy privit, elküldöm excelben.

Előzmény: snapszmester (89010)