APT Creative Commons License 2013.09.01 0 0 149308

Ez egy olcsó, 60/70-es évekbeli svájci divatóra. Igénytelen EB v. hasonló pecek-gátszerkezet, aránylag robusztus, de nem túl tartós, nem javítható, új korában sem pontos konstrukció. A tok krómozott réz, a ráma a képek alapján szinte biztos, hogy műanyag, ha lágy akkor plasztik, ha kemény, akkor bakelit. A mai eldobható kvarcórák korabeli megfelelője volt, nyugatabbra fillérekbe került (nálunk nem...), és 1-2 éves használatnál többet senki sem várt tőlük, a javításával-karbantartásával senki sem foglalkozott.

Irdatlan mennyiségben lelhetők fel a piacokon a mai napig (lévén százmilliós darabszámban ontotta ezek derivatíváit a svájci óraipar), és a véletlenül szép/jó állapotban megmaradt példányaik egész tetszetős, alkalmi viselésre máig alkalmas órák lehetnek. De minőséget nem kaptál vele, azt tudni kell, ezeknél egy korabeli orosz óra is jóval magasabb műszaki színvonalat képviselt (és tartósabb is volt).

 

Nem árt egyébként minél sűrűbben felidézni az órás berkekben sokat forgó szólásmondást: "a legjobb és a legrosszabb órák is Svájcban készültek"...

Előzmény: Balazs448 (149294)