hadsz Creative Commons License 2013.09.01 -1 0 15900

Waldschlösschen:

 

itt egy nagyon érdekes, egykori Stasi objektumot nézünk meg, amelyet sűrű fenyőerdő vesz körül. Mivel magánterületről van szó, szinte teljesen érintetlen minden, mintha megállt volna az idő a '80-as években. Az épületeken alig látszik, hogy milyen hosszú ideje nem használják őket, itt-ott még a függöny is megvan az ablakokban. Külön gépjármű telephely, a parancsnok rezidenciája, fogadóépület, stb.  

A legérdekesebb viszont a felszínen egyszerű barakképülettel álcázott egykori harcálláspont. Kívülről egy sima, átlagos, lapos dőlésszögű nyeregtetős, hosszú épület, ablaksorokkal az oldalán. Belül viszont gyakorlatilag egy nagy üres tér, melynek két végéből nyílik a lejárat a bunkerbe. Annak idején, az itt szolgálatot teljesítők közül is csak kevesen tudtak arról, hogy valójában mi rejtőzik az épület alatt, megközelíteni pedig szinte lehetetlen volt. A hagyományos kerítésen kívül egy lézer jelzőrendszer is védte külön ezt a területet.

 

 

 

Az álcázó csarnok belülről, és egy a körülötte levő "lézerkerítés" kis téglaházikói közül. 

 

 

 

A bunker, ahogy Charlie is írta "tükör" kialakítású volt, így tulajdonképpen szükség esetén egymástól függetlenül is tudott volna működni.

 

  

 

 

 

A hagyományos szűrőrendszer kifogástalan állapotban maradt meg, mellette pedig a végső esetben használható egyik eszköz. Csak fel kellett pattanni a drótszamárra, és már működött is a ventillátor. :)  Bár állítólag kutya nehéz volt tekerni...