csiba00 Creative Commons License 2013.08.29 0 0 88804

Üdv!

 

Én lezárnám teljesen légmentesen. Lepántolnám a hordót, de persze egy kotyogót tennék a tetejére. Főerjedés alatt úgyis ki kell nyitni, ezzel nincs gond a "nem lezárós" módszerek esetében sem. Viszont a kotyogó az egy nagyon jó eszköz arra, hogy nyomon kövesd az erjedés menetét. Nem kell pl gyufával szórakozni, vagy ilyenekkel. Látod rajta, ha már megállt. Ráadásul az utóerjedés alatt is simán meg tudod úgy keverni a cefrét, hogy egy gramm levegőt nem viszel bele. (60l-es hordót viszonylag könnyen meg lehet "lötykölni" úgy, hogy a teteje rajta van a kotyogóval.)

 

 

 

Cukrot én nem tennék a pálinkába. Ne a mennyiségre menj, hanem a minőségre. Van a gyümölcsben elég cukor, ami neked kell.

Előzmény: kubikos2 (88785)