hadsz Creative Commons License 2013.08.27 -1 0 15875

Seelow: 

 

A II.vh. utolsó igazán nagy csatájának (természetesen nem lebecsülve a berlini városi harcokat) tartják a seelowi magaslatokért 1945 április 16-19. között vívott véres,rengeteg áldozattal járó küzdelmet. Zsukov hadseregei mintegy 30000 katonát vesztettek, és a tervezettnél csak napokkal később tudtak átjutni a német állásokon. 1972-ben emelték a rendkívül impozáns emlékművet.

 

  

 

 

Zsukov egyik ötlete szerint 143 fényszórót állítottak fel a frontvonalon, azzal a céllal, hogy elvakítsák a védőket, amikor a sötétben megindítják a támadást. A terv azonban visszafelé sült el, mivel a megelőző brutális tüzérségi előkészítés következtében sűrű füst borította a környéket és ez visszaverte a fényt, sokkal inkább az előrenyomuló szovjeteket zavarva. Arról nem is beszélve, hogy a hátulról így módon megvilágított rohamozó katonák kitűnő célpontot kínáltak a német védőknek. 

 

 

 

A múzeumban a csatával és az emlékművel kapcsolatos tárgyi és írásos emlékek, dokumentumok vannak kiállítva, valamint a vetítőteremben megnéztünk egy 30-40 perces dokumentumfilmet is.

 

  

 

Abból az irányból jött a támadás:

 

 

Gondozott sírok: