Vernichter Creative Commons License 2013.08.27 0 0 68134

 Miért oktatnának ki! Egyszerű fizikai jelenségeket kell megérteni-

Az alap az egyensúly !

Í rod, hogy   :   "hogy túl nagy teljesítményű kazánt nem érdemes felszereltetni, mert túl sokszor fog ki/be kapcsolgatni,+

 Nos akkor a kérdések :

mi az hogy túl nagy teljesítményü kazán , mi az hogy túl sokszor  ??

 Egy épületnek van hőigénye, pontosabban hőmennyiség igénye - évre, napra,  pillanatnyilag. Legpontosabban az éves hőmennyiség igényt lehet meghatározni ki lehet előre számolni, de megméri azt a gázóra is,  igaz az m3 -ben de átszámolható kWórára. A házad éves hőmennyiség igénye kb. 13000 -13500 kWó, amit gázból nyersz ki (most az egyéb hulladékhőt hanyagoljuk, ami még ehhez hozzá jön )

 Fütesz szép kerek 200 napot, az annyimint 4800 óra, így  a napi hőigény 13500/4800   = 2,8 kWó. Ez így lenne,  ha szép egyenletes hőmérséklet lenne mindig.

 De nincs.

 Ezért  a kazánt a szélsőségekre kell mérezeni mondjuk minusz 15 fokra. Nos itt szoktak megadni olyan 3 -6 kW hőigényt ami a valóságban hőteljesítmény igény. Te olyan 6-8 kW ról írsz, látod én igaz hasból de lényegesen kevesbbet írtam.

 Gondolom a kazánod az a   "Radiant RBS Elite 24-es " ,amit venni fogsz 24 kW -os tehát borzasztó nagy teljesítményü - le kell modulálnia minél kisebbre, de csak  6-8 ra tud. Az is elég bőven a hő bevitelre,  sőt sok is.

 Ezért a kazán  kapcsolgat  - eléri a  radiátor  -kazánrendszer vízhőmérséklete egy beállított értéket, pl 85 fok és akkor a kazán védve magát,  lekapcsol - különben felborulna az egyensúly, felforrna a víz. A beviitt és a leadott hőmennyiségnek egyensúlyban kell lenni. A kazán leadja a radiátorok tovább adják.  Ez a kisrendszer. Az a kb. 80 -100 liter víz és némi vas/fém. Aztán van egy nagy rendszer ez a lakásod. Ez kapja  a hőt a radiátortól és elvezeti a szabadba - pl -12 foknál,  hol  +3 foknál. Na ennek a nagyrenszernek i /150 tonna/ is egyensúlyban kell lenni az általad beállított és kívánt  20 - 20,5 fok hőmérsékleten. Erről a hőről a radiátorok gondoskodnak. Ha több hőt kap a lakás, akkor a szobatermosztát utasítást ad a hőtermelés leállítására. Tehát  van egy kisrendszered és van egy nagy rendszered.

 Mind a kettő egyensúlyban kell hogy legyen. A proléma akkor van pl. a sokat kapcsolgatás, hogy a kazán által termelt hő nem tud megfeleő gyorsan távozni  radiátorokbúl ezért , hogy ne boruljon fel az egyensúly (ne melegedjen túl a kazánvíze ) megállítja  a sajáttermosztátja. Ha ez túl gyakori, akkor az idegesítő  , meg rongálja a kazánt,  meg sok káros dolog  lehet stb.

 De mennyi az a gyakori?

 Tehát megfelelő teljesítményhez megfelelő hőleadó felület kell. Megfelelő számú és felületű radiátor. És akkor akár soha sem kapcsolgat a kazán,  mármint a kisrendszer szabályozójának a parancsára. Persze kapcsolgat a szobatermosztát utasítására.

 

Az én szerény kis C12 -esem béna,  nem tud modulálni  így alkották, de lemodulállom én olyan 7-8 kW- ra és mivel van megfelelő radiátor felületem,  eszébe sincs kapcsolgatni a saját védőtermosztátja parancsára - mivel a hőfok soha sem méri el a 75 -80 fokot, a betáplált hő mindig kevesebb mint a leadott. Beáll egy egyensúlyi állapot a beadott hő azonos a kiadott hővel.

 Persze kapcsogat azért,  mert a nagyrendszer ( radiátorok - ház ) egyszercsak eléri a beállított hőmérsékletet, nem kell több hő és  szobatermosztát parancsára kikapcsol a kazán.

 Hogy mennyi idő alatt ? 

 Változó,  nagyhidegben rirtkán  (akár 4-5 órát is megy ),  kishidegben sűrübben, pl. másfél óránként.

 ja ha véletlen nyitva marad az ablak, akkor megy addig,  amig valaki be nem csukja. Habár én szellőztetés előtt leveszem a fűtést.

 A lakásom kb. akkora mint a tied. És elég jól megvagyok a C12 vel.  22 éves , igaz van más kazánom is pl. radiant is, de az más, máshol.

Előzmény: danidoki (68126)