_lala_ Creative Commons License 2013.08.26 0 0 11017

Na most már értem, hogy mi a problémád.

Azonban kicsit el kell keserítselek: amíg valaki nem lép, addig az apa által mondottak fedik a valóságot. Azaz ha senki nem tesz semmit, akkor a felépített ház osztja a telek tulajdonjogi állapotát, tehát az 1/3 szerepel a tulajdoni lapon, és ahhoz, hogy ez megváltozzon, valakinek tennie kell valamit.

Jelen esetben olyan, hogy a felépített ház külön tulajdoni státusszal rendelkezhessen, gyakorlatilag nem lehetséges, mivel a telek tulajdonosai egyben a ház építői is, külön nyilvántartott ház pedig csak akkor lehetne, ha másé lenne a telek és másé a ház.

Azaz az egyetlen mód a két rész eltérő tulajdoni hányadainak "leképezésére" csak az, hogy az 1/3-2/3 arány megváltozik, az építés befejezésének időpontja szerinti értékarány szerint, és lesz majd valami 1/3 és 1/2 közötti része a gyermekeknek.

Erre kettő lehetséges mód van: a felek egyetértésével hozott szerződés (itt az apa és a gyermekek között kellene szerződést kötni, utóbbiakat természetesen a gyámhivatal kell képviselje, hiszen a férj nem írhat alá a nevükben velük szerződést), vagy ha nincs egyetértés, akkor bírósági per (ezt pedig a gyermekek nevében kell az apa ellen indítani, hasonlóan a gyámhivatal kell őket képviselje). Ha az apa nem hajlik a dologra, akkor csak a gyámhivatalon keresztül vezethet az út, az én szememben ez azért elég kérdőjeles dolog, hogy mennyire akar a gyámhivatal ilyen pereket felvállalni.

Adott esetben egy perben az igénylőnek (a gyermekek nevében eljáró gyámhivatalnak) a következőket kellene bizonyítani:

- mennyi volt az értéke a teleknek (ház nélkül) az építkezés végén,

- mennyivel lett értékesebb a telek a házzal együtt,

- a jog milyen arányban ismeri el az anyuka hozzájárulását az építkezéshez.

Ez utóbbi azért lehet érdekes, mert emlékeim szerint csak házasság esetén van olyan, hogy 50-50%-ot vélelmez a jog külön bizonyítás nélkül, sima együttélés esetén ezzel szemben a jövedelmek arányában szereznek közös tulajdont.

Előzmény: nagymamam (11016)