vasbicikli Creative Commons License 2013.08.25 0 0 88633

Az utóbbi időben én is próbálgatom az egylépcsős technikát.

Egyébként is akartam írni róla valamikor, de most itt az alkalom, éppen témánál vagyunk.

A szerkezetről már beszámoltam korábban (acél dörzsivel töltött oszlop + kis reflux hűtőspirál), akit érdekel, megtalálja.

Eddigi tapasztalataim alapján (cseresznye, alma, őszibarack, szilva) vannak előnyei és hátrányai is az egyfázisú módszernek, de összességében nem gondolom, hogy teljesen ki fogja szorítani nálam a kétszeri főzést.

A legfőbb potenciális előny ugyebár kézenfekvő: energia és munka megtakarítás.

Az 1x főzés legnagyobb hátrányának azt tartom, hogy még intenzív keverés mellett is sokkal több előpárlatot kell elvenni (legalábbis az én főzőmmel ez a helyzet), nagyon hosszan érződik a karcosság a párlatban (az almánál különösen, a többi nem olyan vészes). Alszesz finomításnál sokkal élesebben meg lehet húzni a határt az elő- és középpárlat között.

Úgyhogy most azt csinálom, hogy egy hosszú EP után veszek egy viszonylag keskeny középpárlatot (kb 40-50 %-ig engedem), ez lesz az 1x főzött pálinka. Az EP-UP-t ezután alszeszként kezelem, és a szokásos módon finomítom. Ebben van egy kis csalás a 2x főzött rovására, mert ugye az aromák javát már kiszedem az első főzés középpárlatával, de ezt nem fogom így csinálni a teljes cefremennyiséggel. Csak egy kisebb részből "lopom" ki ilyen módon a javát, a nagyobb részt hagyományosan finomítom (almából 3 liter 1x és 12 liter 2x-es lett).

A kozmaolaj a másik dolog, ami még ellene szólhatna az 1x főzésnek, de 45-50 % tartományban egyelőre nem volt vele gondom.

A cseresznyét csak egylépcsősen főztem, nincs összehasonlítási alapom, de szerintem, meg a vendégeim szerint is jó lett. Almából van 1x és 2x főzött is, még nagyon frissek, nekem egyelőre az 1x-es tetszik jobban. Szilva-őszi vegyesből is elég jó az 1x-es, de még nincs belőle 2x, úgyhogy az esküdtszék még nem döntött, jelentkezni fogok a további eredményekkel.

Előzmény: tanca1 (88631)