hadsz Creative Commons License 2013.08.25 -1 0 15873

Sperenberg:

 

Jelentős, hatalmas kiterjedésű szovjet repülőtér. Egy önálló vegyes repülőezred, és egy önálló helikopter ezred állomásozott itt. A gépek típusának mivolta miatt (An-12, An-26, IL-22, Tu-134, Mi-8/9, Mi-24, stb) nem voltak a katonai repterekre jellemző fedezékek, viszont látnivaló így is akad bőven. Különösen a csapatkivonásánál volt nagy szerepe, ez volt az NDK-ban az utolsó aktív szovjet repülőtér (1994-ig). A Groß Dölln -i reptér mellett évente kétszer (május, november) itt történt a csapatok állományváltása is (IL-62, Tu-154), valamint napi postajáratok és vasúti összeköttetés volt a SzU-val. 

 

Az üza telep szabadon álló tartályai (ezeken kívül rengeteg van a földbe ásva), a szivattyúház, és az ide vezető vasúti sín:

 

  

 

A nagyobb irányítótorony (ezen kívül van egy kisebb is), és a hatalmas időszakos hangár:

 

  

 

 

 

Az 1986-ban épült "új" terminálépület. 1991 márciusában innen hagyta el Honecker az országot és repült Moszkvába, a másik fotón a régi terminál ahol az utolsó éjszakáját töltötte az NDK-ban. A külön, privát hálórésze, fürdőszobája, bútorai is megvannak még, igaz már eléggé megviselt állapotban...

 

 

 

A laktanya része is hatalmas, legalább egy teljes napi bejárást igényelne, ha alaposan körül akarna nézni az ember.