alsó madárfogás Creative Commons License 2013.08.23 0 0 94185

Lassíts már, kicsit óvatosabban, kérlek. Én nem lovagolok semmin, te kezdtél különös párhuzamokat hozni, már-már gúnyolódni.

 

"Más korszak, más célok, más gép" - ismered a modelltörténetet? Nem a H0-sét, hanem az eredetiét?

Korszakban miért is mások? 1970-től érkeztek a 130-asok, 3-4 évvel később a 132-esek.

A cél egyértelmű volt (villamos fűtésre, gyorsvonati közlekedésre alkalmas dízelmozdony beszerzése), helyette indulásképpen ezt produkálta a szovjet ipar. Amivel épp csak annyi a baj, hogy fűtés híján tehervonatokra tudták rátenni, de ott meg a hosszú áttétel volt hátrányos. Nem véletlen jöttek utána a 131-esek (100 km/h végsebesség), majd ezek összességének majd' négyszeresét kitevő 132-esek. Ezek ismeretében vezettem le (csatlakoztam Csíkoshoz), hogy miért értékesebb az univerzális 132-es. Az sem véletlen, miért a 130/230-asokat vonták ki leelőbb a forgalomból.

Más gép? Vagy inkább formavariáns, nem drámai eltérésekkel?

 

"Egy gyűjtő simán megveszi érdekességképp" - ettől nem piaci rés. Ezzel nem azt mondom, hogy ezen az áron nem lesz sikeres. És érthető, hogy miért nem a három (!) másik gyártó (Roco, Brawa, Märklin/Trix) kínálatában is szereplő 132-es csinálták meg. De hogy akkora rés lenne, ahol nagy sorozatban, régóta gyártanak igen hasonlatost - én nem állítanám. És itt nincs (talán részben a Piko termékkínálatának bővítése miatt) tönkremenő konkurens (Gützold), mint több más új terméküknél.

 

Természetesen senkit sem lebeszélni akarok róla, csak megemlítem, engem kevésbé lelkesít, mint mondjuk a 118-asuk tette. Az sem volt persze egyedülálló modell (lásd Gützold), de az induló ára úgy a fele volt az addig megszokottnak. A 119-esből is vettem, noha a Brawa már 32 ezer körül elérhető volt újonnan. A 106-osról lemondtam (van egy újabb Gützold), már ütötte azt a határt, ahol drágállom. És a 132-esek 130-ashoz viszonyított ára már sem mutat akkor eltérést (értsd: az említettek egykor 20 ezerhez közeli ára itt inkább a harminchoz akar felnőni), hogy a szolidabb bevethetőség miatt rávessem magam. És ezzel nem tettem ígéretet, hogy ehhez örökké tartani is fogom magam, és biztosan nem vásárolok sohasem. :-)

Előzmény: nazareth (94182)