juhosttt Creative Commons License 2013.08.23 0 0 29131

A trágya szinte 100%-osan rendben van, mert aránylag világos, sok fűszál van benne, ami azt jelenti hogy a bélműködése rendben van.
Amit furcsállok, de majd várom a többiek véleményét, hogy a bogyók nem gömb alakúak, hanem picit hengeresek. Nem merek véleményt mondani, de itt lehet valaminek az előjele. Valahol az emésztésben lehetnek gondok. De majd várom a többiek véleményét is, hogy van-e valakinek tapasztalata, hogy a sárbogyók nem gömb alakúak.

Ettől eltekintve akkor beszélhetünk jó bél működésről és helyes takarmányozásról, ha az egyed korához mérve a sárbogyók elég nagyok, szétnyomva szinte porlik a bogyó, (vagyis magas a rost tartalma, alacsony a nedvességtartalma). továbbá a bogyók aránylag világosak.

Magas keményítő tartalmú kajáknál, ahol a keményítő emésztése nehéz, ott a sárbogyó kicsi, kemény, sötét, szinte fekete színű. Általában a nedvesség tartalma is nagyobb az ilyennek. Ez sok zöld takarmány etetése esetén is ilyen! Ha a gyomra hozzá van szokva nincs gond.

De mennyünk vissza a természetbe. Aki látott már mezei nyúl bogyót, annak van viszonyítási alapja, hogyan néz ki egy egészséges nyúl sárbogyója! A mezei nyúl préda állat, nem arra törekszik, hogy gyorsan elhízzon, hanem hogy egészséges fitt legyen, vagyis általában a rostos takarmányokat részesíti előnyben. Persze ahol vannak kúltúr növények ott rákaphatnak, meg a fák kérgére is, de ez már emberi befolyásoló tényező v mi a szösz.

Előzmény: Zsuzsika.... (29130)