army74 Creative Commons License 2013.08.20 0 0 26954

Sziasztok. 2008-ban vettem  ezt az akkor még elektromos kerékpárt.

500W-os motorja van és max. 36km/h-val ment (GPS-el mérve) a 4db. 12v 20Ah-ás ólomzselés akkuval. Akkor 180.000Ft.-ba került.

A gyári akkuk 1 év után beszartak, így vettem bele 4 új ólom akkut 48.000Ft.-ért. Ez már fél évet se bírt de gariban cserélték. De az se tudott fél évet. Ekkor azt mondtam magamnak, hogy inkább nézek bele Li-ion akkut. Sikerült is az Ebay-ről beszerezni egy 48V20Ah Lifepo4 akkupakkot BMS akkufelügyelettel és 6Aes töltővel. Azzal az akkuval kb. 1évig használtam. Ég és föld volt a Lifepo4 akku és az Ólom akku közti különbség.  A 4 ólom akku 28kg volt míg a Li-os csak 9kg. Megtehető táv a duplájára nőtt. 55km-et is elment. A teljesítmény nem csökkent a megtett távval együtt. Végig ment max. sebességgel. Viszont ha lemerül minen előjel nélkül lekapcsol az akkufelügyelet védve az akkut a mélykisütéstől. Új nagyobb ballonosabb hátsó gumit vettem rá, hogy nőjön a végsebesség. 2km/h-val let több. (38km/h) Végül eladtam ezt az akkupakkot mert lett rá egy vevő annyiért amennyiért vettem. Ezután visszaraktam a rossz de még működő Ólom akkukat de a 48V-os töltője bedöglött így egy darabig nem használtam sokat.Idén májusban ismét összejött a pénz egy új akkura szintén az Ebay-ről ugyan attól az eladótól. 2 hónapnál is többet vártam rá. 8800km-es óraállásnál tettem bele most 10125 van benne. Úgy gondoltam, hogy most megválnék tőle, hogy vegyek egy erősebb, nagyobb végsebességű robogót, mivel hosszabb kb.25-30km-t kell megtennem. Gondoltam még arra, hogy nagyobb motort kellene belerakni de nem találtam még 10"-os min. 1000W-os motort vezérlővel eladót. 

nemrég vettem bele feszültségmérőt ami a hőmérsékletet és az órát is mutatja, mivel a gyári veszmérő óra mutatója még akkor is telit mutat amikor az akkufelügyelet lekapcsol.. Az akku teljes feltöltéskor kb. 58V-nál áll de indulás után lemegy 53,5V-ra és folyamatos haladásnál kb. 52V-nál mocorog. A felügyelet 48V-nál kapcsol le amit kicsit korainak tartok. Ezen lehet állítani? Vagy így jó?

Még annyit: Aki nem tudná annak elmondom: Azért van rajta pedál ami utólag lett rá egyedileg ráépítve mert csak az a kerékpár amit emberi erő is hajt. Ha nincs pedál akkor az nem tekinthető kerékpárnak mert emberi erő nem tudja hajtani.

2010-ben változott a KRESZ I. sz. függeléke ahol a kerékpár fogalma megváltozott. Szóval ha nincs pedál az elektromos járgányotokon akkor bukósisak, biztosítás és jogsi kell hozzá.