_lala_ Creative Commons License 2013.08.18 0 0 11014

Így a tulajdoni lapon agyerkek csak telek részt örököltek.

 

Nem. A tulajdoni lapon a gyerekek az ingatlan részét örökölték. Az ingatlanhoz alapesetben automatikusan hozzátartozik a rá épített ház. Hogy ez ne így legyen, ahhoz az apának külön kéne lépéseket tennie, de ezt szerintem az apa reálisan nem fogja tudni meglépni.

 

ha azt egyesit a régi telekkel

 

Gondjai lesznek ezen műveletnél. Az egyesítéshez ugyanis mindkét telek összes tulajdonosának aláírása kell. Azaz a gyermekek nevében is alá kell írnia valakinek a szerződést. A gyermekek mamája már nem él, tehát reálisan csak a papa képviselhetné őket, azonban a papa "ellenérdekelt fél" egy ilyen szerződésben, mivel az egyesített ingatlan tulajdoni hányadait újra kell osztani a két ingatlan értéke arányában. Azaz osztozkodás van, és minden ilyen esetben az a helyzet, hogy a gyermekeket nem képviselheti az ellenérdekelt szülő. A megoldáshoz a gyámhivatalt fel kell kérni, hogy rendeljen ki a szerződés aláírásához a gyermekek számára egy eseti gondnokot, amit persze megelőz a gyámhatóság részéről egy vizsgálat, hogy a szerződésben a gyermekek jogai nem sérülnek, ehhez persze az önkormányzatnak mindkét ingatlant fel kell értékelnie. Ez az egész orbitális szopás és macera, amit az apuka majd inkább nem fog akarni, amikor megtudja.

Illetve mondhatja azt, hogy a gyermekeknek ajándékozza a plusz telek arányos részét, azaz nem tart igényt arra, hogy a telekegyesítés miatt az egyesített ingatlanban nőjön az ő résztulajdona, így az arányok az egyesítés után is maradnak változatlanok, és erre már a gyámhivatal is rögtön rá fog bólintani, hiszen különösebb értékbizonygatások nélkül is egyértelmű, hogy a gyerekek nem járnak ezzel rosszul.

Előzmény: nagymamam (11013)