sancibácsi Creative Commons License 2013.08.16 0 0 5521

"A legmagasabb hőmérséklet amit mozgóképről a saját szememmel láttam :713 C fok volt.

Hol van ez a 2-300-al magasabbtól?"

 

Elősször is, ha megengedsz egy tanácsot: ne fikázd le az olyanok munkáit, akik már segítettek, pozitívan álltak hozzá a problémádhoz; vagy ezután képesek lennének rá! (Ybasc).

Ez persze csak tanács, sem megfogadni nem kell, sem személyeskedésnek venni :-)

 

Másrészt!

Ha jól gondolom Ybasc videójára gondolsz.

Ezzel csak az a probléma, hogy:

-a lánghőmérséklet mindíg a lángnyelv csúcsánál van, ott meg csak az ajtó fölött mér a műszer, (tehát nem max láng hőm-t),

-jó lenne valami cserépkályha tűztérbe (ajtó fölé tett mérés, hogy ugye mihez viszonyítunk!)

-Őt egy jó szakembernek tartom, aki azon kevesek közé tartozik, akik értik is ezt a tömegkályha dolgot. De nem biztos, hogy nem mért többet máskor, vagy akár az a kályha nem tud többet, vagy esetleg az Ő vagy Más álltal épített kályhánál nincs nagyobb hő.

..

De a legnagyobb problémám ugye ez: hol van a 2-300-al magasabbtól?

 

Ugye ha már idézünk, akkor pontosan idézzünk (szegény Szallai nem tud tiltakozni ! Helló!). Ő "kb"-val kezdte a mondatot!

Szerintem ízléstelen a topikindítót így konkrét számok, adatok nélkül meghazudtolni. Ennek legalább az lenne a módja, hogy mellétenni egy videót, ahol a cserépkályhában (az élére állított samottal falazott tűztérben a lengyel 5-ösnél, vagy hívhatjuk iker 5-ösnek; az ajtó fölött) kimérik a 700-800-... fokot. Akkor korrekt.

 

Én az előző hozzászólásomban úgy kezdtem, hogy ezt Ő állította.

Én amennyire emlékszem én nem mondtam ilyen 2-300 fokot sem most, sem régebben (lehet megkeresik, akkor elnézést fogok akkor kérni :-) (Jó szórakozást az unatkozóknak).

Azt viszont most is állítom, és vállalom, hogy magasabb az égéshő!

És persze lehetne a kákán valami csomót találni, hogy a cserépkályhát is meg lehet építeni ilyen tűztérrel. De aki ma M.o-n cserépkályhát mond, az tudjuk hogy a lengyel/svéd ikerre, vagy kisebb kályhát a hármas füstjáratos (fél ikerre) kályhára gondol. Ezt is meg lehetne építeni tömegkályha maggal (tűztér+másoglagos kamra), de lássuk be a tatai-val bélelt, forsíbolt csempekályhát seperc alatt "széthajtana' a 713 C-nél magasabb hő, amikor beégetik az első(két) iker járatba. Szétszakadna, mint az orosz-magyar barátság megbonthatatlan egysége!

És persze tömegkályhát is lehet csempe külsőbe öltöztetni. De ezek a szavakon lovaglások lennének. Ami a lényeg: mindannyian tudjuk mit is értünk cserépkályha, és tömegkályha alatt.

És vállalom, hogy egy dán, vagy kuznyecov féle dupla-harang tömegkályhában magasabb az égés hőfoka, mint egy lengyel ötösben, aminek tűzterét élbe samottal falazták jóesetben, és nem putnokiból 2 cm-es lappal bélelve. :-(

(Arról nem beszélve, hogy hogyan is épülnek ezek ma nálunk. Nemrég bontottam egyet, és csak az első 3 sor volt 6-os samott, fölötte közönséges piros kisméretű tégla. Az milyen égési hőt bírna ki vajon?).

 

 

És ha egy kis jóindulat van bennünk:

Lássuk be, ez a topik indító volt. Ezzel Szallai elindított valamit (mások segítsége, munkája is kellett hozzá az is igaz; hogy azzá legyen ami), amiért hálás lehet a magyar kályhás társadalom, és a tömegkályhát használók. De a topik indulásakor még nem volt annyi információja, mint ma, most nekünk. Hiszen pontosan információ szerzésre, keresésre indította ezt a topikot. Ekkor még Ő is főleg külföldről átvett, megismert információkra hagyatkozhatott. Szerintem innen a 2-300-as számadat.

 

Üdvözletem Mindenkinek!