altimus Creative Commons License 2013.08.16 0 0 149000

azt irjak az ora uvegerol, hogy "Az óra üvege edzett kristályüveg"

 

ha ranezel pont fuggolegesen egy sik uveglapra akkor toresszog nelkul pont egyenesen atmegy az uveglapon a szemedbol indulo fenysugar. ha egy szogben nezel ra ugyanerre a siklapra akkor a fenysugar megtorik es a beesesi es kimeno fenysugar szoget zar be egymassal. (az uveg toresmutatojanak a fuggvenyeben. raadasul a sik uveglap nem is nulla vastagsagu, ugyhogy ketszer is megtorik a feny. raadasul ezen az oran valoszinuleg egy gorbult uveg van, amit ugy lehet elkepzelni mintha folyamatosan torne meg a fenysugar (mintha egy gorbe menten hajlana el). ezutan jon az igazi komplikacio, miszerint a feny egy resze meg vissza is verodik az uvegrol a kilepeskor az uveg belsejebe es ott cikazik ossze vissza :). ezert latod homalyosnak elforditva az ora uveget.

 

megcsak hibanak se mondanam ezt, az uveg es az optika marcsak ilyen. Persze minel tisztabb az uveg annal kevesbe zavaro ez, viszont a fenytores a sarkoknal es a szeleknel ezesetben joval zavarobb lenne.

 

mindenfele tukrozodesmentes feluletekkel es gondosan kiszamolt (es legyartott) gorbuletekkel lehet ezen javitani, de azert ez az ora nem a fortis minoseg, tizszeres penzert. persze csodat meg egy fortis se tud tenni a gorbult uveg ott is torni fogja az uveget. nem veletlenul van tok sik uveg pl. egy rolex sub-on.

 

 

 

 

Előzmény: geris89 (148998)