hirvike Creative Commons License 2013.08.16 0 0 1131

A sarok kötése a következőképpen történik: a 2. és 3. tűn lévő szemeket egy időre elfelejtjük, ehelyett a 4. tűről folytatjuk a kötést az 1. tűre, és oda vissza kötünk egy darabig. (Egy kötőtűt így félretehetünk.) A színén "1 sima - 1 átemelés" kombináció történik, a fonákján minden szem fordított.

 

Magyarul a színén 1 szemet lekötsz, 1-et csak átveszel a másik tűre, és értelemszeűen utánaengeded a fonalat. Így a szem mögött lesz egy darab fonal, ami a megerősítést adja. A fonákján meg fordítottan lekötöd a tűn lévő szemeket.

 

- A "megerősített" kifejezés a kötés vastagságára vonatkozik, mivel a kötött darab nem lesz tartósabb, de vastagabb igen. Az igazság az, hogy kilukad, ha a fonal elkopik, így a kötés vastagsága ezen nem segít.

 

- Ha azt szeretnéd, hogy tartósabb legyen a sarok, érdemes a hagyományos fonal mellé valamilyen erős vékony fonalat fogni. A zoknikötő-fonalakban gyakran van 25% polyamid (nejlon) a gyapjú mellett, hogy növelje a tartósságát.

 

- Természetesen az egyik oka a megerősített sarok kötésének az eltérő megjelenés. Valaki azt is mondta, hogy a szóban forgó változat "kevésbé zacskószerű és kecsesebb kinézetű" mint a harisnyakötéssel készült sarok.

Előzmény: mvaléria (1130)