kalacs.fr Creative Commons License 2013.08.14 0 0 3100

Sziasztok ! ugy gondolom erdekes valtozasok fognak torteni aki kurtoskalacsal fog vagy mar foglalkozik hogy mennyire lesz komoly mindenki dontse el maga. A minap kaptam egy kor imailt a kuldo Hantz Peter a mail tartalma a kovetkezo 

 


Tisztelt Szakmabeliek,

Tovabbitom Onoknek a kurtoskalacs magyar termekkent valo EU-regisztraciojanak dokumentumtervezetet.

Kernem, az anyagot figyelmesen olvassak el, mert sikeres regisztracio eseten az EU-ban (es mashol is) ez hatarozhatja a meg a kurtoskalacs fajtainak besorolasat, neveit, illetve a lehetseges ujitasok utjait. Egy jo szabalyozasbol Onok sokat profitalhatnak. A dokumentumban foglalt minimalis kovetelmenyekkel valo szoges szembehelyezkedes a szakma erdekeben hatosagi eljarast vonhat maga utan, igy fel lehet lepni a hozza nem erto zugarusokkal, vagy a hajmereszto valtozatokat kikotyvasztokkal szemben.

Koszonjuk az eddigi hozzaszolasokat, javaslatokat. Kulon koszonom Pataki Janos elnok ur, Varadi Janos elnok ur, dr. Fureder Balazs gasztronomiatortenesz egyetemi tanar es dr. Pozsony Ferenc neprajzkutato akademikus, tovabba a Vendeglatoipari Muzeum, a balavasari es a sepsiszentgyorgyi kurtossuto kollegak es szamos konyvtar segitseget.

A dokumentum, a kurtoskalacs szamos kialakult formaja miatt, elegge bonyolult lett, de a kovetkezo logikat koveti:

1. A hagyomanyos kurtoskalacs (amit eladasi celra szinte senki nem sut), "szent es serthetetlen", csak ezt lehet minden tovabbi nelkul kurtoskalacsnak nevezni, osszetevoi nagyjabol meghatarozottak, es nem lehet vele kiserletezni.

2. A leiras meghatarozza a "vasari" es "novenyi" valtozatokat, amelyeket a sutok 99%-a kurtoskalacskent forgalmaz.

3. Meghatarozasra kerulnek az utoboritasok: ezek egy resze osszeferheto a hagyomanyos valtozattal.
Ezeknek szerepelnie kell a termek neveben pl. ugy hogy "dios kurtoskalacs".

4. Nem szerettuk volna, ha a leiras elvagja mindenfele kiserletezes utjat (a kurtoskalacs is eszrevehetoen fejlodott az elmunt 70 evben!),
ezert bizonyos hatarok kozott lehetove tettuk a teszta valtoztatasat, megfelelo modon jelolve ezt a termek neveben (pl. "kurtoskalacs rozsliszttel").

5. Meghataroztuk hogy mi nem lehet kurtoskalacs: pl. sos, sajtos boritasokkal ellatott, vagy husos, zoldseges, szezammagos sutemeny nem az.

Javaslataikat, eszreveteleiket vasarnap delig varom, a kovetkezo korben az anyagot az illetekes politikai donteshozoknak, utana a Miniszteriumnak es a megbizott ugyvedi irodanak kuldenem ki. Bizom benne, hogy a honap vegere osszeall a vegleges szoveg.

udvozlettel,
dr. Hantz Peter
biofizikus, tudomanyos kutato

 

www.kurtos.eu

 

ha valakit erdekel a dokumentum tervezet is ami eleg vastagra van megirva ahoz hogy feltoltsem, igy azoknak szivesen kuldom mailben.