mepetya Creative Commons License 2013.08.12 0 0 44725

Sziasztok! Sajnos az idei üdülésünk is eltelt hamar. Az úticél mindig a Kavaci kemping Szozopolban. Odafelé úton általában megpihenünk valahol  Szófia környékén, hogy legyen egy kis időnk az ország belsejét is megismerni. Idén Szófia Dragalevci városrészében a Hófehérke (Snejanka) hotelban szálltunk meg  (júl.14). Nem egy nagy eresztés, de aludni jó és 25 euró volt négyünknek. Szófiában váltottunk levát 1.95 árfolyamon. Szozopolban hét közepén is csak 1.93. Kicsit bementünk a Vitosha bld-ra, megnéztük a "híres" Bojkó bácsi éttermét. Láttuk az elnöki palota előtt az őrségváltást, a gyülekező demonstrálókat, meg a rengeteg rendőrt, ahogy hűsölnek a korláton ülve a török fürdő előtt. Lefelé többetek javaslatára Plovdiv került sorra. Nekem nagyon tetszett. Sok a látnivaló és a szép régi ház. Iskolai emlékeimből az jött elő, hogy Plovdiv egy nagy koszos iparváros, de már látom, hogy ez nem igy van. Burgyasz felé menet a tükörben láttuk, ahogy éppen leszerelik a sárga "Szófia" terelő táblákat az autópálya mellől. Már nem kellett felmennünk Karnobat felé, épp készen lett a pálya a tengerig. A Kavaci kempingben nem sok minden változott, a rémhírek ellenére az árak is a tavalyiak (felnőtt 6, gyermek 3, autó 5, sátor 6 leva) A személyzet is a régi, erősen alulfizetett. Mikor eljöttünk épp sztrájkhoz készülődtek. Ottlétünk elején kicsit hűvös volt a víz és a levegő is, de a második héten már kánikula lett. Egy este volt, amikor pulcsit kellett venni. Azért a bolgárok fázósabbak, mert ők általában este és reggel is nagyon beöltöznek. Idén is voltunk jópáran a kempingben magyarok. Többükkel már negyedszer vagyunk ott egyidőben. A bolgárok közül is sok a visszajáró, ismerős arc, aki már köszön is, ha meglát.

Szozopol még mindig szép. Az óváros bejáratánál a "vasmacskánál" a fehér templom mellet most valami új ásatás folyt, a munkások egész nap rakták a régi falakat. Úgy mint nálunk, a bolgároknál is sok városközpont szépül meg EU-s pénzekből. Ezt láttam Plovdivban és Szozopolban is. Szozopolban árak sem nagyon változtak a tavalyiakhoz képest. 25 levából négyen meg tudtunk vacsorázni sörrel, üdítővel együtt. A strandok közelében 5,5-6 leva körül adták a 3 fogásos menüt. Csapolt Ariana sörhöz már hozzá lehetett jutni 1,40 leváért is. A nagyobb vásárlásokat az újvárosban a CBA-ba szoktuk ütemezni, vagy a gödörben az ARO boltba (Kali Shop), mert ezeken a helyeken lehet kártyával fizeni.

Csernomorec még egy fokkal olcsóbb. Érdemes átugrani körülnézni.

Hazafelé aztán mentünk egyhuzamban. Idén 16 órásra sikerült a hazaút. Volt fél óra plusz Kalotinánál másfél óra pedig Tompánál a sok Mehemed miatt. Iszonyat, mi megy ott. Ha hagyod, simán kitol oldalról a sorból a kocsijával és még neki áll feljebb. Szerencsére megúsztuk sérülés nélkül. Ismerőseinknél az egyik tükör és a lakókocsi oldala bánta. A szerbeknél megállt az idő. Az utakon az építkezések (Újvidéknél, a Beska hídon, Belgrádnál, Dimotrivgrádnál) ugyanott tartottak, mint tavaly. A még nem aszfaltos "új" pályatestet már a gaz verte fel.

Kicsit pihenünk, aztán januárban már kezdhetünk újra készülődni.