Volt tüzér Creative Commons License 2013.08.07 0 0 15800

Te ott akkor kivételes eset voltál. De alapjában véve az újonc ÖSSZESEN 9 darab éles lőszert kapott az alap lőgyakorlat végrehajtására. Az idősebb katona is csak időszakonként 15 - 15 darabot. Ugyanakkor a szovjet újonc nem jött ki addig a lőtérről, amíg legalább megfelelőt nem lőtt. És nem érdekelt senkit, mennyi lőszer kell hozzá. A kislóki és az orgoványi lőtéren volt alkalmam végignézni néhány újonc lövészetet.
De az én hajdani szakmámban is ég és föld volt a különbség. Ha a drégelypalánki lőtéren szovjetek lőttek, akkor utána egy ideig derékig lehetett járkálni az üres hüvelyekben. Akik legközelebb voltak ott lőni, azok jól jártak, mert lehetett némi tartalékot képezni. Ez esetenként kifejezetten jól jött. Drégelypalánkon a PSZH makettre lövésnél a gépágyúk a hüvelyeket belehalyigálták egy bozótos, mocsaras részbe. Na most ha volt tartalékod, akkor nem kellett a tüskés bokrok között bujkálni, kiszámoltuk, mennyi hiányzott és a gyüjteményből pótoltuk.
És ez MN/MH szinten általános volt.
Az persze tény, hogy az éleslövészetekre a parancsnokok mindig túltervezték a szükséges mennyiséget, nehogy menet közben hirtelen kevés legyen. Ha volt a végén maradvány, akkor jött a ht állomány, újonc lovészetnél a kiképzők vármegye-lövészete.
Mert ugyebár azt minden parancsnok tudta, hogy ha valamennyit visszaviszel, legközelebb annyival kevesebbet kapsz.

Előzmény: 504LACI (15798)