ürgés Creative Commons License 2013.08.06 0 0 67926

Üdvözletem az itt fórumozóknak,

 

A véleményüket szeretném kérni fűtéskorszerűsítés ügyben.

Tájékozatlan vagyok ebben a témában. Így elnézést, ha badarságokat írogatok.

Ugyan utána kérdeztem néhány szakembernél, havernál, de minél több vélemény érdekelne, mert számunkra „húzós” beruházásról beszélünk. Komoly dilemmában vagyok a döntést illetően.

Viszont figyelembe kell vennem a hatékonyságot, a praktikusságot, az össz. ktsg-et, megtérülést stb.

Kvázi, ha pl. a 2. verzió jön ki hosszú távon „nyerőként”, akkor inkább rá szánom a plusz ktsg-et, de nyugodtan vágok bele a projectbe. Ha az első, akkor nyilván az.

 

Háttérinfó: 23 éves ÉTI T35 gázkazán csere (csak ezzel fűtöttünk eddig) plusz radiátorok cseréje. Vegyes tüzelésű kazán és kondenzációs fali gázkazán lenne az újabb megoldás. Tűzifát betudom szerezni minden évben.

 

  1. verzió: Baxi 28 KW-os fali kondenzációs gázkazán (360e ft), 120 l-es melegvíztároló (70e), zónaszelep (30e), Concept 35 KW-os vegyes tüzelésű lemez kazán (csak fával – akác, bükk, tölgy) (180e). A melegvíztároló gázról és a lemezkazánról is kapná a meleg vizet, attól függően, hogy melyikre van állatva, melyik üzemel. Nyilván nyáron nem fűtenék be fával, de a gázkazán termelné a vizet a melegvíztárolóba. Tehát a fűtés és a meleg víz is menne mindkét készülékről.
  2. verzió: Baxi 33 KW-os melegvíztárolós (45 l) kondenzációs fali kazán (650e), Concept 35 KW-os vegyes tüzelésű lemez kazán (180e). Itt, ha jól tudom a vegyes tüzelésű kazán csak fűt és nincs meleg víz utánpótlás. Ebben az esetben a gázkazán tárolja, melegíti, biztosítja a meleg vizet.

 

A fenti 2 verzió közül Önök szerint melyik a gazdaságosabb, praktikusabb?  Melyiket választanák?

 

Köszönettel