sancibácsi Creative Commons License 2013.08.04 0 0 5489

Szia!

Nem akarok senkit megsérteni, de attól, hogy kályhásmester, nem biztos, hogy ért a tömegkályhához is. Mivel a szakiskolákban, tanfolyamokon nálunk NEM RÉSZE A KÉPZÉSNEK A TÖMEGKÁLYHA.

Tehát lehet, hogy ért, de lehet, hogy nem.

Lehet élre állított téglából, forsíbolással készülő ún. TÉGLAKÁLYHÁT ajánl majd. (ennek belső felépítése, a cserépkályhával azonos, csak a külseje tégla csempe helyett. Erről itt a fórumon nemrég volt szó, olvass vissza).

Amúgy erről őszintén az a véleményem: jobb az ha kevésbé jó kályhát, de JÓL, SZAKSZERŰEN épít valaki; mint az, hogy elvileg jobb kályhát, de rosszul.

 

Az 1-2-3 napos begyújtás, az vagy:

-elírás, és azt jelentené, hogy néha néha fűtenél a kályhával kiegészítő fűtésként. Amikor időd, kedved van, mert alapból gáz/... akármivel fűtesz.

-vagy hogyismondjam: nem találok szavakat!

Eleve az 1 nap, meg a 3 nap között háromszoros, dúrva különbség van.

Ha három napra méreteznél egy kályhát, (és azt nem az áprilisi átlaghőmérsékletre szoktuk), azt téli hidegre -15 C-re kell. Mert én is van kora ősszel, késő tavasszal, hogy 2, vagy néha 3 naponta gyújtok be. De ami a kiindulás, az a december!

Az pedig, hogy annyi anyagot beletegyél (tégla, samott,....) hogy 3 nap múlva hűljön ki: az rengeteg. De ha brutál vastag külső, és beleteszed, akkor ad-e számottevő hőt le (faljagos hőleadó kapacitás)? És ezt lehetőleg az első, és a harmadik nap között egyenletesen elosztva (nem 1. nap szauna, másnap póló, harmadnap kabát).

 

Szerintem az a kályha, ami ezen az éghajlaton a tél túlnyomó részében (1-2 nap, vagy 1-2 hét kivételével) napi 1 felfűtéssel JÓL FŰT egész nap, (és jól van megépítve) annak használata nagyon jó, komfortos. Az ilyen kályháért hálásak a tulajdonosaik, hiszen nem csak arról van szó, hogy nem kell kétszer annyi időt fecsérelni a tüzelésre (bár lehet nincs az sem, mert reggel indul a mókuskerék); hanem reggelente sem a hideg lakás fogadja őket, a takaró alól kibújva!

A napi 1-et meg lehet csinálni, de illeszteni kell a házhoz, lakáshoz.

A galériámban található kályhák:

http://www.tuz-mester.hu/galeria.html

szinte kivétel nélkül így üzemelnek. 

A 3 napos kályhát még én sem merném bevállalni, megmondom őszintén. :-)