Flanell Creative Commons License 2013.08.03 0 0 22799

Azért nem javasolták a fügét, mert azt írtad, hogy gyakran van -20 fok. Ez pedig a fügének tövig fagyás.

Ettél már jujubát? Nem valami nagy szám, szerintem. (Bár semelyik növény a topik témájából, ha engem kérdezel, nem éri el a nálunk honos gyümölcsök minőségét.  :)  Inkább csak érdekességek.

A jujubával is délutánokat kínlódom, mire lesz 2 liter cukorszirupban áztatott aszalványom, ami jó ha van, de meg lehet lenni nélküle. A többi gyümölcsöt le se szedem, majd télen a rigók.

Mondjuk, a jujuba az egyetlen, ami teljesíti minden leírt igényedet.

Fügét lehetne éppen, ha a faltól 1 m-re tennéd, ha nem félted a falat. Ott csak ritkán fagyna el. Vagy ha épületek által körülzárt területre tudod tenni, ahonnan nem megy el a meleg.

Datolyaszilvából semmi, kizárólag a virgíniai-hibridek felelnek meg neked. Ha gyakran van -20, akkor időnként be fog csúszni egy-két -23, -25, aztán annyi. Ha az oltás a föld alatt van, akkor szerencséd van, mert újra hajt.

A virgíniai-hibridek meg fáról leszedve mind csersavasak. Bolti minőségre utóérlelni nem tudod, a házi módszerek nem sokat érnek. A csersav aszalástól is eltűnik, én ezt alkalmazom, de ez is nagyon munkaigényes. Szóval, datolyaszilvát csak az ültessen, akinek sok helye és ideje van. Vagy védett helye télen.

A paw-paw sem valami különlegesen finom dolog, de ez legalább nem fagy el, és fáról is tudod enni, ahogy megterem.

Előzmény: Aldric01 (22781)