Mágus23 Creative Commons License 2013.08.03 0 0 53971

Vonattovábbítás a 424-287-es gőzmozdonnyal (befejező rész)

 

Pontosan történő megérkezésünk után a Nyugati pályaudvaron az utasok egy része nézi és csodálja a gőzmozdonyt, sokan dícsérik a gépet és jó néhányan kérdezősködnek illetve fényképeznek. Hamar beszédbe elegyedünk néhány utassal. Úgy 19 óra körül jön egy kocsirendező, hogy toljuk ki a szerelvényt a tárolóra, mert ma nem a tartalék húzza le rólunk. Semmi gond, mehetünk is. Kocsirendező mellett egy tolatásvezető is megjelenik és az utasításnak megfelelően kézi jelzésekkel jelt ad a szerelvény kitolatására. 

 

Tolatási mozgásokkal nagyon hamar végzünk, és már kapjuk is a szabad utat, mehetünk be vissza a fűtőházba. Úgy 30 km-es sebességgel csorgunk befele a Hámánba, minden probléma nélkül a 201-es számú őrhelynél bejelentjükk, hogy fütőházba megyünk, rendes körülmények között, vonatra vissza nem járunk ki. A fütőházba a villany bejárati vágányon engednek be bennünket, pedig általában ezt csak villanymozdonyok szokták használni. Semmi gond, megérkeztünk honos vontatási telepünkre. 

 

Szólok a fordítosnak, hogy álljon irányba és kijáratra. Nagyot néz, hiszen

most jöttünk be. Mivel a villanybejárón jöttünk be, ezért csak úgy tudtuk a kezelővágányt megközelíteni, hogy a kijáraton váltóig el kellett mennünk, majd a régi gőzös bejáraton újra bejönni. Salakvágányra állunk, mivel Esztergomba pucoltunk, ezért a hamuládánk tele volt salakkal. No, gyorsan ledobjuk a salakot. Indulás tovább lefúvatni. A kazánt  teleszívatjuk vizzel, majd ugy 4-5 légkörnyomásra levisszük a kazánnyomást, majd lassan elkezdjük szabályosan lefúvatni a mozdonykazánt. Pár pillanat és a mozdony olyan gőzfellekbe búrkolódzik, hogy szinte alig lehet látni. 

 

Lefúvatás után az antidur szelepen keresztül kazánviz-mintát veszünk, amit elviszünk leadni ellenőrzés céljából. Lefúvatás után vízdarú mellé állunk. Telivesszük a szerkocsit vízzel, majd én elmegyek az előfűtökhöz. Szombat este ismét Ambrus az előfűtő. Váltunk néhány szót, és kértem jöjjön velem, vegye át a mozdonyt. A szabályos teendőket amit kell átadásnál elvégezzük, minden a legnagyobb rendben. Ambrus mondja, hogy nem akar kiszurni Tompos Dezsőékkel reggel, mert vasárnap ők jönnek a gépre, megvan rámolva a bukó, gyorsan szereljünk ki. Béla és Laci eközben elmentek a felvigyázókhoz a szükséges teendők elvégzésére. Ambrussal gyorsan kiszerelünk, majd beállunk a géppel a volt "A" fütőház valamelyik vágányára. Nyári éjszakán nyugodtan maradhat a mozdony a szabadég alatt. Szolgálatunk minden probléma nélkül letelt. Utána két nap pihenő következett. Vége.