Nekem van egy 1984-es Vörös Csillag MGTSZ gyártású fokolóm, az meg 17°C-ra van gyártva. A Sólyom könyv 1986-ban azt írja, hogy:
"A jelenleg forgalomban levő szeszfokoló (42. ábra) 20°C-on alkohol-térfogatszázalékra kalibrált areométer (sűrűségmérő), amely ..."
Tehát akkor behatároltuk, 1985-ben tértek át a 20°C-ra. Feltehetően a pince vagy főzde hőmérsékletekhez akartak igazodni a 15-17°C-kal. Egyébként a Sólyom könyv a Balling fokolóknál (cefre cukortartalom mérés) 17,5°C-ról beszél.
Jani&999
Ha még múlt héten egész szemeket nyomtál szét, akkor ugye nem turmixoltad pépesre a cseresznyét, akkor ennek az eredménye a lassú és véletlenszerűen újrainduló erjedés, ezért púposodott a hordó, ezért szisszent a CO2 mikor megnyitottad, igen még forrt. Éredekes, hogy mindenkinek forr a cefréje, csak az enyémek szoktak erjedni:-)
Azért csak főzd le mihamarabb.