zlota Creative Commons License 2013.07.30 0 0 5462

Sziasztok!

 

Nekiállok egy tégla-tömegkályha félének a közelgő napokban.

Van cserépkályhás múltam, és van róla papírom is, bár ez önmagában semmit sem jelent, de tanultam róla.

A tömegkályháról viszont nem. A kályha sajátom lesz, nem másnál kísérletezem, bár én nem is fogom fel kísérletnek.

Azt látom, hogy kicsit összevisszák az infók.

Azt is látom, hogy összesen kb 5000hsz van, ebből most visszaolvastam 500at (10%) de igazán sokkal nem tudok többet a dologról, mert sok a mellékinfót.

A költségvetés igen alacsonyan tervezett.

Most válogatom  a téglákat, nagyméretű címeres bontott talán 300db.Majd ha kiválogattam kiderül mennyi…

Van még kb 150db  samott téglám és pár lapom.

Azt látom, hogy sima cserépkályhától annyiban tér el, hogy más a köpeny anyaga és ezáltal a súlya, módosult a füstjárat, miszerint elvileg utánéget.

Hátrányként és előnyként is említeném- leírások alapján- a nagyobb tehetetlenséget.

Nem igazán tudom, hogy nem okoz-e problémát, egy -8 fokos nap után a +12 fokos másnap. Ami egyébként jellemző, hogy iszonyatosan összevissza a hőingadozás mifelénk.

Azt még hozzátenném, hogy nem tudom mire kell a legjobban figyelni az építésnél, de úgy látom a köpenyfal építése sokkal könnyebb mint a cserépkályhánál, igazából nehéz elrontani. Az égéstérnél is azt látom, hogy bár mitikus legendák övezik, de igazán nincsen jó leírás, nincs 2 egyforma ház és tüzelő, sem egyforma kályha más-más tűztérrel, így nem tudni kinek van igaza, de ha csak „simán” ég mint egy cserépkályha a többség már azzal is elégedett, hiszen azt sem tudja, pontosan hogyan kellene működnie. Szóval, ha annyira van elrontva, akkor sem kell szétbontani, hanem nem lesz hatékonysága, de mint cserépkályha üzemeltethető. Talán a tömeget alapul véve még így is hatékonyabb hő tartással.

Szóval átolvasom még a fórumot az elkövetkező 1-2 nap és nekiállok valaminek. Tanácsokat szívesen veszek, illetve szeretném is megtárgyalni az építés előtt az elképzeléseimet.