Törölt nick Creative Commons License 2013.07.29 0 0 39493

Köszönöm a hozzászólást!

 

Érződik benne a jó szándék, ennek nagyon örülök!

 

Ez a terv csak egy stílustanulmány elsősorban, nagyon jó felvetéseid voltak ezzel kapcsolatban.

Viszont azért is kezdtem úgy a témát, hogy most az MXa-ra kellene fókuszálni, mert most tényleg nem ez a koncept a fontos, de csak nem bírta megállni más se és én se, hogy ezzel foglalkozzunk.

A homlokajtó jó ötlet!

Azért terveztem ilyenre az orrot, hogy aerodinamikus legyen és legyen némi energiaelnyelő zóna ütközés esetére, harmadsorban azért, hogy dinamikus legyen a forma stílusa.

Szerintem a tipizálás elve önmagában nem elvetendő, számtalan előnye van, de nem is új gondolat, volt akik meg is valósítottak ilyet, méghozzá igen nagy sikerrel.  

Ezt azért mondom, mert úgy érződik, a gondolatmenetedből, hogy csak a már létező és jól bevált megoldás lehet elfogadható.

Ez ma Magyarországon egy elterjedt szemlélet, cégvezetőknél is, tervezők egy részénél is.

Ez eredményezi a "követő tervezés" gyakorlását, ahol a tervezés-fejlesztés gyakorlatilag azon alapul, hogy próbálunk valami olyat csinálni, ami már van. Ennek vitathatatlanul vannak előnyei, hiszen leveszi a fejlesztőkről a kísérletezgetés, és az új út kitaposásának fáradalmait és költségeit, viszont erősen megkérdőjelezi (szerintem) a tárgy és a tevékenység létjogosultságát.

Olyat csinálni, ami már van, csak kicsit máshogy néz ki?

 

Ebből a szempontból ennek a tervnek sincs létjogosultsága, hiszen nem tartalmaz igazi innovációt, fura módon, ezért is viszonylag könnyű megvédeni, hiszen nagyjából semmi olyan nincs benne, ami a Nyugati pályaudvaron ne lenne már vagy 10 éve üzemszerűen.

Ráadásul egy időben HÉV-vonalon is közlekedett utasforgalommal, és valamilyen csoda folytán, mégse sújtott le a vasúti tradíciók és szabványok hatalmas istene:)

Komolyra fordítva, ebben teljesen egyetértek veled a funkciónak kell a terv középpontjában lenni, de az is egy fontos döntés, hogy mit tekintek fő funkciónak, és mik a mellékfunkciók, mi a legnagyobb megoldatlan probléma.

 

Ezeket a látványterveket én csak gondolatindítónak szántam, de ez mondjuk az én hibám, hogy nem éppen skiccszerűen sikerültek.

Előzmény: rm40 (39489)