Kedves snapszmester!
Bocsánat kéréssel kezdem, ne haragudj, ne haragudjatok, hogy megint hozzászólok ehhez a témához. Az opálosodás terén van valami ismeretlen gubanc. Legalábbis szerintem.
Már három négy éve, Miklós1 nagyon logikusan elmagyarázta nekem hogy az alkoholban oldódó kozmaolaj kicsapódik, amikor az oldószer töménysége csökken. Tehát az oldat telítettségéről van szó, ami nagyon logikus, minden érthető.
Abban is igazatok van, hogy cukor hozzáadásával valamennyire megnőhet az oldatban levő kozmaolaj mennyiség, kicsapódás nélkül, hisz az oldószer töményebb, több.
Ezt úgy tudom elképzelni, hogy például cukor nélkül 45 %-on már a pálinka beopálosodik, de 2-3% cukorral már akár 40% pálinka sem opálosodik be, természetesen ugyanarról a cefréről beszélve.
Ahogy Te mondod, több alkohol ugyanannyi mennyiségű kozmaolajat kell feloldjon. Ez így jobban sikerül neki.
Eddig volt világos a helyzet és most következik a homály a számomra.
Miért van az, hogy vagyunk néhányan, akiknek semi féle oldásban nem jelenik meg az opálosodás. Amikor két lépcsős rendszerben főztem, akkor sem jelent meg a kozmaolaj, akármennyire hígítottam ki a pálinkát.
Most „egymenetesben” csinálom, tehát tulajdonképpen az alszeszt tekintem végterméknek. Tehát ebben „alszeszben” sincs kimutatható kozmaolaj, akármilyen hígításban sem. Ezért valami szerintem nem világos, van valami, amit még nem tudunk.
Csak, a nyomaték kedvéért hozom fel a Józsipapa esetét. Ő is ugyanezt tapasztalta, mint én.
Nem untatlak azzal, hogy hogyan cefrézek, hogyan nem szűrök semmit...., a lényeg az, hogy gyanús, hogy nekem évek óta nem jelent meg ez a hiba. Semmilyen hígításban.
Ugyanakkor a környéken találkozhattak vele, mert olyan mondákról lehet hallani, hogy csak az a bizonyos forrás vize jó a hígításra, az nem rontja el a pálinkát. (????)
Röviden, kéne itt még szaglászni egy kicsit.
Ahogy vinik tátos mondaná? „akkor sem értem”:-))))
Jó nedűt!!!!