Fate24 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87174

Az üst kb. 35L-es. A deflegmátor rész menetesen, gumi tömítéssel csatlakozik. A páracső csatlakozás átmérője ~1cm, ez kis mértékben szűkül kb. 8mm belső átmérőre, ami marad is a kifolyásig.

A felülete nem kúpos, azaz csak nagyon kis mértékben, a felületén kb. 170° a szög.

Az elején leveszek kb. 1,5dl-t rézelejének. Utána leengedem 50-55°. Ami ez után még jön, tekintem utópárlatnak.

Az összes rézelejét és utópárlatot végül összeöntöm, majd az utolsó főzetbe (ami a maradék gyümölcs, kb. 8-10kg) öntöm és lefőzöm.

Itt is leveszem a rézelejét 1,5-2dl majd a középpárlat ismét 50-55°-ig engedve.Természetesen ez a főzés már lényegesen kevesebb aromát ad vissza, elsőre kissé karcos, 1 hó pihenetetés igényel minimum, legalább is a tavalyi szilvánál ez volt a tapasztalat.

Itt még engedem az utópárlatot is, aminek sorsáról akkor döntök. 

Vagy "javítom" némi aszalt gyümölccsel és lesz kb. 35-38°-os ágyas-likőr... vagy nem.

 

Előzmény: Miklós1 (87171)