sancibácsi Creative Commons License 2013.07.21 0 0 5434

Kedves Fidó!

Előrebocsájtom, hogy a napraforgó szár apríték elégetését kazántestben nagyon jó ötletnek tartom:

 

"akkor is jó lesz egy dologra tuti:Hőcserélős víztárolót fogok vele hajtatni. Most a fagáz üzemű ,folyamatos működésű épített kályha tervét próbálom összekovácsolni"

 

De:

1. ha bontott kazán hőcserélőt teszel kályhába (meg önetetőt), akkor az előző hozzászólásom erre is igaz.

2. De ha szuper jó hatásfokú égésteret sikerülne is összehozni, attól még a folyamatos adagolás miatt, és a vízteres kombinálció miatt kazánról beszélünk már, és nem kályháról.

3. Egy ilyen belsőt, vagy mondjam úgy, hogy működési struktúrához (vagyis a folyamatos adagolású önetetővel ellátott tűztér) nem illik a tömegkályha külső!

Vagyis a tömegkályha pont attól jó (többek között), hogy az égés rövid ideig (1-1,5 óra) tart, míg a hőleadás hosszan (állt. 24 óra). Nyílván ez a belső magnak, de különösen a külső nagy tömegű köpenyfalnak köszönhető. Ez nyújtja el, a rövid idő alatt felszabadult hő leadását.

Ha Te folyamatos égést, tűzteret szeretnél, akkor arra fölösleges, sőt célszerűbb a gyorsabb, folyamatos hőleadás. Vagyis javasolnám emiatt (is) hogy kandalló jellegű (vízteres kandalló pl.) struktúra megépítését. Ezt indokolja az acélból/vasból készült  kazánhőcserélő, és folyamatos adagolású tartály; illetve a tömegkályhát (?) alkotó samott/tégla összeépítését. Ezeknek különböző hőmérséklete van, különböző hátágulási eggyüthatójú anyagok! Vagyis ezek illeszkedési pontjait/csomópontokat rendkívül nehéz/nagy odafigyelést igényel korrektül megoldani. Úgy, hogy az 3-4-kitudja hány év mulva is jól tömítsenek. Sokkal jobban járnál hosszútávon, ha egynemű, homogén anyagból építenéd meg! Vízteres kandalló/kazán belső működés; és a külső filing bármilyen lehet a kandallókhoz hasonlóan.

 

A fentiek miatt, (és mivel gyakorlatilag itt egy hete nem is válaszoltak az ötletedre) én is ajánlom, hogy ennek az 'égetőműnek' a kitárgyalását az idevágó fórumon folytasd:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9214337

(különösen, mivel ez (tömeg)kályhás, és nem kazános fórum.

A megvalósításhoz egyébként sok sikert kívánok!

Előzmény: Fidó mester. (5432)