Volt tüzér Creative Commons License 2013.07.19 0 0 15723

A Pilisen négy épület volt, ami meglehetősen régen köddé vált. Az áteresztő ponttól (az aszfaltozott út végén) alig pár méterre volt egy kis tégla épület, amiben külön bejárattal, külön légtérben volt az őrszoba és az EÁP. Kicsit feljebb, az úttól jobbra volt a 7-es épület és a 7/A épület. A 7-es épület a rakéta tároló. Az volt a magasabb sík placcon. Előtte egy kb 30 X 60 méteres, betonlapokkal burkolt placc, a szerelőtér. Az alacsonyabb részen volt a gépkocsi tároló. Mindkét épület még a kezdet kezdetén elkopott.
A bejárattal pont szemben (előtte ágazott el kétfelé az út) volt a 10-es épület (készenléti) Ez egy a hetvenes évek végén épített tüzelőállásoknál megszokott egyen épület, Nagyjából T alakú. Volt benne kazánház (eredetileg a rakétatároló fűtésére csinálták, de ha már ott volt, akkor a készenléti épületet is azzal fűtötték) három tanterem, három kis iroda, étkező egy melegítő konyhával, meg a körletek a szokásos helyiségekkel. Az egész épület nagyjából 40 fő befogadására épült, annyi volt a rakéta osztály csökkentett csoportja (készültségi váltás).
A Pilisen minden más építmény öntött betonból volt, azok - bár meglehetősen lecsupaszítva - de még megvannak. A Pilis valamikor legmagasabb pontján van az topogeodéziai kilátó, ami a rakéta osztály odeköltözése előtt jó néhány évvel (1976-ban) épült.

Előzmény: Dolmi mackó (15721)