pigee Creative Commons License 2013.07.18 0 0 126761

Az "evek ota" szep kodosites.

Amikor egyetemista voltam, akkor mernok egyetemistak es linuxos aktivistak egymas utan mondtak torteneteket, hogy van hatso ajto, es Gates is kiadott egy kozlemenyt, hogy a nagyvallalati ugyfeleiknel van egy beepitett kod, amivel azonnal belephetnek a ceg szamitogepebe, de valami olyasmivel indokoltak, hogy ez a gyors hibajavitas erdekeben van. Azutan volt valami sql serveres ugy is, hogy valami szkripttel le tudnak kerdezni vallalati sql szerverekrol adatokat, nem kell belepniuk, es utana mar eleg kozvetlenul a megfelelo rekordokat lekerdezniuk. Akkor mar volt par cikk, hogy ez lenyegeben ipari kemkedes.

Azutan az iraki haborunal volt egy nagy felhaborodas, mert a nato-nak sem mondtak el a tamadas kezdetet, pedig mindenki varta, ezert a pentagon weboldalait neztek. A tamadas elott par perccel csinaltak egy webes frissitest es virust juttattak minden bongeszobe, amelyik a weboldalt nezte. A nemetek csak tiltakoztak, de a franciak nagyon mergesek voltak, mert naluk egy napig virusosak voltak a gepek. A magyar sajto persze csak egy mti hirt adott ki, hogy a ms elismerte, de kozolte, hogy nemzetbiztonsagi kotelessege volt ezt megtenni. A felhaborodasokrol viszont csak olyan weboldalak irtak, akik forditottak kulfoldi hirportalokrol.

Majd ugy tiz eve, amikor a cisco nagyon kampanyolt bp-en, volt egy tobb napos ingyenes rendezveny nemzetkozi tapasztalatokrol es ott egy orosz eloado bemutatta, hogy vannak titkos adatkuldesek, a hivatalosan publikalt keresek es valaszok mellett van mas is, amit csak cisco ruterek es ms serverek ertenek. Az akkori baratom szerint magyar cegek ezert kezdtek el gyorsan linuxos pc-ket beallitani levelezesre.

Majd volt egy nagy rohoges, amikor webre kikerultek miniszteriumi anyagok, az allitolg virus volt, ie reven terjedt es az utolso tid dokumentumot postazta.

Ennyire emlekszem.;)

Előzmény: tütyüke (126741)