Törölt nick Creative Commons License 2013.06.30 0 0 126374

Szerintem ne szivasd magad, ez felebaráti jótanács.

Kicsit olyannak tűnik, amiket itt írsz, mint aki a szexológustól meg a paptól, párkapcsolati tanácsadótól (úristen!) akar megtanulni kefélni. Esetleg a pornófilmekből. Mindezt azért, mert rágörcsölt arra, hogy nincsen csaja, mikor már x+y+z éves. Ha nem görcsölne, másnap összejönne valakivel, és.

 

Szoval, szvsz jobban bennevagy mint a korosztályod 90%-a idehaza, ha tudsz ide irogatni, megtalálod a böngészőt, kezeled az egeret, tudsz valahova regisztrálni, nem kevered a fórum postot és az emailt, stb, stb.

Hogy ezek gyerekségek, szánalmas dolgok, ez neked ripszropsz ment...akkor van FOGÉKONYSÁGOD erre, menni fog a többi is.

 

Pár zavar van a fejedben, elhitted mindenféle önjelölt a neten villogó "guruk" baromságait. Olyan, hogy "informatika" így általában, NINCS. Ahogy olyan ,hogy általános "orvostudomány" sem.

 

Jó, lehet valami általános ismerete valakinek, de egyszerre nem lehet agysebész és szívspecialista. 

Aki jó egy részterületen, gyenge lesz minden másban, nem jellemző, hogy a webprogramozók-fejlesztők-designerek kenik vágják a rendszerprogramozó vagy rendszergazda részét a dolognak, és a legnagyobb guruk sem mindig tudják, egy ujabb oprendszerben, adott szituban hol a gomb, a menüpont, mit kell megnyomni, az mire jó és miket eredményez.

Maximum a rutinjukkal előbb boldogulnak, keresnek, fordítanak, értelmeznek, de az sem mindig egyszerű menet.

 

Ahogy nekifogtál (gép építése használt alkatrészekből?) a lehető legrosszabb, felejtsd el. Ettől nem lesz semmiféle szakértelmed, egy képzett mercedes szerelő sem tudna fejből egy trabantot helyesen összerakni darabjaibol, az autószerelőket pedig végképp nem ugy tanitják, hogy első órán kosárba odaszórnak egy egyszerű autót, na tanuljuk meg összerakni mechanikusan, és addig ismételjük amig nem működik..mert ugysem fog.

 

A hardveres mint szakma jó 20++éve döglődik, mert kész gépekkel van tele a piac, ami működik, ha valami baja van, cserélik. Komplett.  Vagy maximum modulokat cserélnek. Próbálgatással. Ram, vga, lap, proci, stb.

De még a főhardveres guru is cserélgetéssel javit, mert más nincsen, nincs értelme. Jól érzed, ha nincs ismerten jó cseredarabod, a helyzet minimum komplexé tud válni. Néha reménytelen. A hardver egy teljesen periferikus bűvészet, semmi köze az általános informatikához. 

 

Talán csak minimális, pl itt is van tanulság. Ide pont azt nem írtad le, ami a leglényegesebb, magát a hibát. Na, ebből máris tanultál valamit, a hiba minden részlete mindig fontos.  Az nem hiba, hogy "nem megy a szövegszerkesztő". Az már igen, hogy oda kattintok, hogy..., és erre kiirja ezt és ezt.

 

Az összerakott géped, ha nem teljesen hulla, segit neked megtalálni mi baja. De ahhoz, hogy ebben  bárki segitsen, tudnia kell, mit csinál a gép. Van kép? Ez mindig az első. Ha kép nincs, a gép nem tudja kiirni mi baja, tehát sipolni fog. Dugtál rá hangszórót? Ilyesmik, ebből is lehet tanulni.. nem teljesen haszontalan, de nem is tul lényeges valami.

 

Kérdés van-e értelme, akarsz-e egyáltalán gépeket építeni, javítani, anyagilag vagy más szempontbol szükséged van-e erre a tudásra? Ha nincs, hagyd ki, vegyél egy még működő valamit, akár pár éves,  halott aksis, de még teljesen jó és használható laptopot, bármit, és szórakozz avval. Előbb lesz sikerélményed, ha tét nélkül próbálkozhatsz, és van másik géped, amin segitséget kérj vagy keress a neten.

 

Manapság már teljesen más a világ, mint akár pár éve, nem okvetlen a fejben lévő tudás, hanem a rutin, a neten keresés képessége számit, a számitógép nem okvetlenül fizikailag létező valami, lehet emulált is, az informatika című gyűjtőfogalom pedig egyre dagad és dagad, nincs ember, aki minden szeretét ismeri és átlátja.

 

Itt vannak az un "okostelefonok", rögtön 3 nagy cég kiadásában, abbol mindegyikhez illik "Az Informatikusnak" konyitani, de mindegyik teljesen más világ, más oprendszer, más filozófia.

Viszont pl sosem vagyok internet, keresési és kérdezési lehetőség nélkül, hiszen a telefonomat nem hagyom otthon sosem, és alsókubajfalvaszántón ahol egyáltalán nincs térerő, ritkán kell helyben javítani...

 

Sőt a teelfonon van egy komplett emulált PC, windows XP fut rajta, jelzem ez csak poén, hiszen ugyis bármelyik valós vagy virtuális gépemet elérem távolról. A telefonról, a zsebemből, a puszta közepén is.

 

Alapvető jótanács, hogy előbb definiáld magadnak, mit szeretnél megtanulni, mit szeretnél elérni. Amit az alapoknak vélsz (hardver ismeretek) nem okvetlen az alapok.

Halom webfejlesztő gurut ismerek, akik vagyonokat keresnek honlapok feljesztésével, olyasmiket tudnak a böngészők a webprogramozás és az egész net "sötét tikairol", hogy én csak bámulok, két kattintással olyan cuccot huznak össze, hogy berosál mindenki, de életükben nem láttak videokártyát, processzort, ramot,... nincs rá szükségük.

 

Egy erős felhasználói szintre szvsz előbbutóbb magadtol is eljutsz, ott pedig eltünik majd annak a varázsa, amit most gondolsz, rájössz egyszerűen, hogy nem akarsz adatbázisokkal, 3d modellezéssel, weboldalak fejsztésével, rendszerközeli programok írásával, gépek javításával, semmi spéci hókuszpókusszal foglalkozni, minden máshoz pedig elég a minimális rutin és a józan paraszti ész.

 

Egyszerűen nem egy konkrét ismerethalmazt, hanem a szemléletet kell megtanulni, most még ott tartassz kicsit, mikor mikor a kezdő autóvezető azthiszi, neki minden szituban gépiesen és álmábol ébresztve meg kell tanulni, mi a pontos teendő. De majd idővel, a rutinnal rájössz, ez nem igy van, egy szemlélet kialakulása és egy általános szint elérése után minden megy a maga utján.

Autóvezetni azért autósiskolában tanitanak, mert veszélyes lenne az utcán probálkozni, informatikában maximum lehal az oprendszer vagy beszedsz egy vírust maximum odavész némi adat, nabumm, ettől még nem kell iskolába szaladni, majd legközelebb jobban megy.

 

Ui: a 20évet..(!!?!) nem tudhatja senki, de ott ette meg a fene, ha 20évbe tellne megtanulnod a bármit is...(nem valoszinű), hiszen 20év alatt szinte minden ujra megváltozik majd, senki nem tudja hova, akik azt állitják igen, 99%, hogy tévednek-vetitenek-képzelegnek.

 

Előzmény: gepesz (126355)