HFT Creative Commons License 2013.06.30 0 0 16026

Tinédzserkorom óta szeretem Olaszországot. A gimnáziumi olasz nyelv tanulás nem csak nyelvismeretet jelentett (ami azóta azért kissé megkopott), hanem az egész ország, tájak, kultúra, életmód szeretetét is. Ebbe a fertőző kórba kedvesem és gyermekeim is beleestek, így 2006 óta minden évben egy nyári hetet itt töltünk el valahol. Most belevágtunk a nagy tervbe, vagyis Róma felfedezésébe. Mindezt 3 gyermekkel (11, 8, 6 évesek), autóval terveztük.

1. nap: 1250 km várt ránk, ezért hajnali 3-kor indultunk, minden remekül alakult, így 16:50-kor begördültünk a Camping Village Fabulous kapuján. A Bp.-M7-M70-Szlovénia-Trieszt-Padova-Bologna-Firenze-Róma legpraktikusabb autópálya-útvonalon haladtunk (olasz szakasz pályadíja 45.5 euró volt). Az üdülőfaluban egy négycsillagos apartman volt foglalva, Neckermann-katalógusból, egy helyi utazási irodában. A szállással és az üdülőfalu szolgáltatásaival minden rendben volt. Maga az üdülőfalu (melyről bővebb infó: www.ecvacanze.it) egy pinealigetben volt, Vitinia és Acilia városrészek közt, kb. félúton a tenger és a központ között. Check-in alkalmával vettünk 3 db 7 napos jegyet (CIS-24 euró/db, 10 év alattiaknak ingyenes a római BKV, vagyis az ATAC), merthogy a központba bejárást BMV-vel oldottuk meg (busz-metró-villamos). Mivel időben értünk, így lerobogtunk Lido di Ostia szélére, ahol a szabadstrandok vannak, megnézni a Tirrén-tengert, fürdeni egyet és gyönyörködni a naplementében. Nem is csalódtunk.

2. nap: Családomnak be akartam mutatni a belvárost, így irány a buszmegálló, majd EUR Fermi buszvégállomásnál B metró és Colosseonál leszállva elsétáltunk a Via dei Fori Imperialin a Piazza Venezia-ig, majd az Area Sacra mellett elhaladva a Piazza Navonán tartottunk egy kis pihenőt, innen tovább a Pantheonhoz, melyet megcsodáltunk belül is. Ezután a Santa Maria Sopra Minerva következett, majd Marcus Aurelius oszlopa és a Parlament környéke, ahol is egy kis vendéglőben megebédeltünk. Innen tovább a Trevi-kúthoz (mely gyerekeimnek nagyon tetszett), aztán a Quirinale-palotához mentünk. Az időzítés tökéletes volt, ui. éppen őrségváltásra értünk oda. Séta tovább Trajanus Piaca és Oszlopa felé, majd vissza a Colosseohoz, és tömegközlekedéssel a szállásunkra. Itt az üdülőfalu nagyon jó, tiszta, rendezett saját strandján még kifürödtük magunkat (az üdülőfalu lakóinak külön díjba nem került a strandolás). Az első két nap fotói itt:  

www.picasaweb.google.com/106759024789691175462/RomaiVakacio12Nap

3. nap: Busz-metró B-metró A, és a Piazza del Popolo-n voltunk, ahol irány a Basilica del Popolo. Éppen véget ért a mise, szétnézhettünk, csodálatos festmények vannak itt (Saul megtérése, Péter keresztre feszítése pl.). Innen besétáltunk a Via del Corso-Via dei Condotti útvonalon a Spanyol Lépcsőhöz, majd felmentünk a Trinitá dei Montihoz, és itt elindultunk felül, északnyugat felé, gyönyörködve a város panorámájában, és átmentünk a Villa Borghese-be. Észak felé átszelve az állatkert volt a cél, elsősorban a gyermekeinknek kedvezve ezzel. Nem nagy állatkert, hamar bejártuk (ötünknek 64 euró volt a belépő), de jócskán elfáradtunk, busszal mentünk vissza a Barberini-ig, majd metrózás, buszozás a szállásra.

4. nap: Hétfő volt, és általános ATAC-sztrájk. Úgy gondoltam, ma lájtosabb napot tartunk, délelőtt strandolás, majd délután a városfalon kívül maradunk, addig autóval is simán el lehet jutni. Így irány az Appia Antica. A San Sebastiano városkapu környékén leparkoltam és innen, a Domine Quo Vadis templomocska érintésével elsétáltunk a Szent Kallixtusz katakombáig. Vettem belépőt (26 euró négyőnknek, legkisebb gyermekemnek ingyenes), aztán megkérdezték, hogy honnan jöttünk. Miután mondtam, hogy Magyarországról, már be is mondták hangosbemondón, hogy magyar látogatók vannak. 2 percen belül megjelent egy idős úr, akit Mate Horvathnak mondta magát, elmondta, hogy Baranyából származik, magyarul nem nagyon beszél, de egy cd-lejátszó volt a kezében, ahol az egész idegenvezetés anyaga megvolt magyarul. Ő kísért végig a katakombák hálózatán (sajnos fotózni nem lehetett), a cd-ről mindent lejátszott nekünk, azonban inkább olaszul tudtunk beszélgetni egymással. Az tetszett mindenképpen, hogy sok nemzetiségű látogatóra fel voltak készülve ezen a helyen. Maguk a katakombák érdekesek voltak, élmény volt, kihagyhatatlan azoknak, akik Rómába látogatnak. Szállásunkra visszatérés előtt még kimentünk Aciliába, ahol egy Lidlbe bevásároltunk. Fotók: www.picasaweb.google.com/106759024789691175462/RomaiVakacio34Nap

5. nap: Cél a Vatikán, busz, metró B-metró A, irány a Múzeumokhoz, azonban a sor 10:30 körül nagyon hosszú volt, nem álltunk be. Átmentünk a Szent Péter térre, bementünk a Bazilikába, majd miután kigyönyörködtük magunkat, vettünk belépőt a Kupolába. Mi a liftest vettük (7 euró), a végig lépcsős felmenés olcsóbb (5 euró). Itt csak a két felnőttnek kellett fizetni. A kupola a gyermekeknek (és nekünk is) hatalmas élmény volt, mind a kilátás belülről, mind a felmenetel, mind a kilátás fentről. A Bazilika után visszamentünk a Vatikáni Múzeumokhoz, ahol ekkor szinte semmi sor nem volt, gond nélkül bejutottunk ( 6 év alatt ingyenes, 8 euró a gyerek, 16 euró a felnőtt belépő). Megemlítendő, hogy amikor a hosszú sor volt, számtalan alak leszólított minket, hogy sorban állás nélkül bejuthatunk a Múzeumba, ad nekünk olyan jegyet, de a hivatalos ár másfél-kétszeresét mondták. Na, ezekkel nem álltam szóba... Bent a múzeum lenyűgöző volt, én másodszor jártam itt, de most jobban tetszett, családom többi tagjának is, a gyermekek is áhítattal figyeltek mindent. A Szixtuszi Kápolnában nem lehetett fotózni, ezt én betartottam, néhány (főleg japán) turista nem igazán. A teremőrök irtó szigorúan vették, odaléptek az illetőhöz és felszólították, hogy törölje le a képet, és addig ott álltak, míg az illető nem törölte a képet a gépéről. A Vatikán után még a Piazza di Risorgimento árusainál vásárolgattunk, majd itt buszra szálltunk, és a Tevere rakpartján végigmenő járatról gyönyörködhettünk a városban. Piramide-nél szálltunk le, de sajnos Cestius Piramisát még mindig renoválják, az állványzat rendesen eltakarja. :( EUR Fermi piacán (Viale America) is vásárolgattunk, majd szállásra buszozás, pihizés. Ezen az estén ismét leszaladtunk a Tirrén-tengerhez autóval, fürdeni, gyönyörködni a tengerben, a Napban. www.picasaweb.google.com/106759024789691175462/RomaiVakacio5Nap

6. nap: A Kolosszeum és a Forum Romanum bejárásáról szólt. 24 eurót kértek a két felnőttért, 18 alatt EU-állampolgároknak ingyenes, mindkét helyre érvényes a jegy, és másnapra is. Fantasztikus volt, mindannyiunknak bejött (még nekem is, hiszen már voltam itt, de mégis újra megragadott). A Kolosszeumból kijövet felpattantunk egy városnéző emeletes buszra, melynek emeleti része nyitott volt, hogy menjünk egy kört (a buszvezetőnél 10 euró/fő volt a fuvar, de lealkudtam a két kisebb gyereket, így azokért végül nem kért). Ez is olyan programpont Rómában, amit nem érdemes kihagyni. Termininél végül kiszálltunk, megebédeltünk egy étteremben, és ekkor leszakadt az ég, egy zivatar elkapta az Örök Várost. Pont a kitörése előtt leértünk a metróba, így nem áztunk el. Colosseo-nál kiszálltunk, még esett nagyon, de a Forum Romanum ránk várt. Mondtam a feleségemnek, hogy itt a metróállomáson várjunk 5 percet, ha eláll az eső megyünk, ha nem, holnap visszajövünk. 5 perc múlva elállt az eső. :) A Forum bejárása után fáradtan értünk vissza az apartmanba, de egy levezető strandolás nem maradhatott el. www.picasaweb.google.com/106759024789691175462/RomaiVakacio6Nap

7. nap: San Giovanni városkapunál van egy piac, a via sannio-i, ide elmentünk szétnézni, bevásárolni. Volt egy érdekes sztorink itt: miután kialkudtam egy cipőt a nagyfiamnak 35-ről 20 euróra, akkor szembesültem vele, hogy csak százasom van. Az eladó azt mondta nem gond, elvonult a százassal, én utána. A társa váltott neki, és kezdték nekem leszámolni a 80 eurót, amikor egy civil ember mellettünk előkapott egy carabinieri-igazolványt, kikapta a 80 eurót az árus kezéből, azzal, hogy hamis. Az árus mondta, hogy nem hamis. A nyomozó egyesével átnézte a tízeseket, húszasokat, majd átadta nekem azzal, hogy ellenőrizte, nem hamis, jól adtak-e vissza, rendben van-e, amit vettem és minden rendben van-e, mindezt angolul. Miután mondtam, hogy igen, köszönöm, odébbállt és ment tovább, ahogy mi is. Ide kapcsolódik egy másik megállapításom a közbiztonságról: jónak mondható, azonban ehhez az is kell, hogy nagyon erős volt minden turista-látványosságnál a rendőri jelenlét. Semmilyen atrocitásban nem volt részünk, se zsebes, se túlzottan tolakodó árus vagy koldus. A rendőri jelenlét nem volt félelmet keltő, mint egy rendőrállamban, hanem valóban a biztonság-érzetet fokozta. A rendőrök egyébként készségesek voltak a turistákkal, ha kellett útbaigazítottak, ha kellett fogyatékkal élőnek segítettek, ha kellett forgalmat irányítottak. A piac után a Pápák Temploma, a San Giovanni in Laterano sem maradhatott ki, hiszen ott voltunk mellette. A Santa Scala épp zárva volt, de azért pár távoli fotót készítettem róla. Innen villamossal mentünk a Piramide metróállomásig, így hagyva el Róma belvárosát. Estefelé még strandolás, majd megengedtem fiaimnak, hogy velem megnézzék a spanyol-olasz focimeccset (Konföderációs Kupa elődöntő) az üdülőfalu bárjának nagy kivetítőjén. Nagyon nagy hangulat volt, rengeteg ember volt a bárban, nagy élmény volt, kis híján sikerült a csoda, vagyis a spanyolok legyőzése. Én már nem először tapasztaltam meg, hogy olaszokkal focimeccset nézni különleges élmény.

8. nap: hazautazás, EUR Fermi felé kanyarodtunk, mert a piacon volt még egy kihagyhatatlan ruhadarab kedvesemnek. :) Ezután elindultunk hazafelé, EUR-ból 10-kor indultunk, 23 órakor itthon voltunk. A gyerekek most is remekül bírták a hosszú autóút megpróbáltatásait. Csodálatos hetet töltöttünk Rómában. Fotók az utolsó két napról: www.picasaweb.google.com/106759024789691175462/RomaiVakacio78Nap