ab69 Creative Commons License 2013.06.23 0 0 5381

Rendkívűl furcsa de minél szárazabb a fűtőanyag annál nagyobb odafigyelést igényel a tiszta égés megvalósítása.Sokkal könnyebben befüstöl...

 

Szerintem kicsit tévúton jársz, nem a száraz fűtőanyaggal van a probléma, ugyan miért lenne probléma, ha nem kell fölöslegesen vizpárologtatásra fordítani azt az energiát, amivel fűteni is lehetne?.

Szalmánál meg egyéb ilyen izéknél, de még apró fadaraboknál is inkább a nagy hirtlenséggel és nagy mennyiségben felszabaduló gázok okoznak problémát. Vagy kicsi a láng és nem tudja begyújtani ezt a gázmennyiséget, vagy be tudja gyújtani de akkor nem biztos, hogy megfelelő mennyiségű levegőt tudsz adagolni. De ha megis mindez összejön, akkor nagyon heves, és nehezen szabályozható lesz az égés, szélsőséges eset a fűrészpor robbanás. Egy módja van a szabályozásnak, az pedig a megfelelő és pontos adagolás, lásd pellet kazán. Szalmabálánál napraforgószárnál, kicsit halva született az ötlet, arra ott van a kemence, viszonylag jó, de korlátozott hatásfokkal. Több értelme lenne azon morfondírozni, hogy lehetne házilag brikettálni mindenféle növényi származékot és azt egy normális tömegkályhában elégetni. De végülis a te dolgod, én mindenesetre nem erőlködnék evvel.

 

Nem véletlenül mondják, hogy az ideális fa vastagság, 8-12cm körül van. Igaz hogy a rakétakályhák alaptípusa, kisebb botokkal karókkal meg pálcikákkal is szépen elboldogul, csak ott vagy folyamatosan lehet pakolászni, vagy állítva töltik be a fát, de annak ugye csak a vége ég, az viszont meglehetősen hevesen. Ezeknél így oldják meg a megfelelő adagolást, egyszerre csak kis mennyiség ég, viszont gyors gázfelszabadulással..

 

CO az bizony színtelen és szagtalan, tehát ha nincs füst az még nem feltétlenül jelenti, hogy tökéletesen kiégtek a gázok, maradjunk annyiban, hogy a füstmentes égés inkább csak jó jel...

Előzmény: Fidó mester. (5380)