Belgaóriás Creative Commons License 2013.06.23 0 0 27747

Pasteurellózis

Ez egy nagymértékben fertőző betegség a nyulak között, amit bakteriális fertőzés okoz és ami gyorsan az állat elhullásához vezet. A tünetek között szerepel: a fehéres vagy sárga színű váladék, könnyező szemek, gyakori tüsszögés, köhögés, és nehéz légzés. A pasteurellosisos nyúlnak összegubancolódott, és megkeményedett a szőr a mellső mancsokon, mert próbálja a váladékot az orrából. Először a fertőzés az orrüregekben kezdődik majd átterjed a szemekre és belső szervekre, és tüdőgyulladást is elősegíti, tályogokat okoz különösen a fejen és a pofán, és megfertőzi a belső fület, valamint a fej oldalrabillentését is kiváltja. A betegségért a Pasteurella multocida nevezetű pálcika alakú organizmus felelős, amiről úgy vélik, hogy egészséges állapotban is a legtöbb nyúl szervezetében megtalálható, de bizonyos körülmények között elszaporodik, mint pl. stresszes helyzetek, idősebb és nagyon fiatal nyulakban, és azokban betegséget majd elhullást okoz. 
Kezelés: - A legtöbb pasteurella érzékeny a penicillinre. Csak a sufaquinoxalin és a tetracyclinről ismert, hogy élelmezési várakozási ideje van a levágásra tartott nyulaknál. Az ampicillin és amoxicillin viszont egyéb gyógyszerekkel felboríthatja a vakbél baktériumflóráját. Ha étvágytalanság vagy hasmenés lépne fel akkor azonnal abba kell hagyni a kezelést. Táplálékkiegészítés lucerna szénával vagy magas rosttartalmú pelletált tápokkal vagy lactobacillusokat tartalmazó joghurt etetésével csökkentheti az a bélgyengeséget.

Gyógyszerek adagolása: - Enrofloxicin 2.5 - 5 mg/kg 5-7 napon keresztül szájon át vagy injekcióban; Sulfaquinoxaline 0,256 gm/50 gm30 napig;Tetracycline 300 mg/liter vizes oldata 7 napon át vagy 5 mg/kg q.i.d. 7 napon keresztül. Megelőzésként fontos, hogy az újonnan beszerzett nyulakat 35 napig karanténba tartsuk távol az egészséges nyulainktól.

Előzmény: Belgaóriás (27745)