sancibácsi Creative Commons License 2013.06.22 0 0 5376

Hát igen!

Ehhez hasonlóak azok is, akiknek elég néhány fotó is, hogy 'kitanulják a szakmát'. :-)

Ez a fórum is (nem tudom mennyire figyelted régebben) jórészt arról szól, hogy innen interneten keresztül néhány képről, és rajzról akarják megtanulni a tömegkályhát. Kőművesek, lakatosok, és a többi. (És gondolom cserépkályhások is akik nem akarják bevállalni) anoním módon. Név nélkül. Tele frusztrációval, sértődésekkel, sértegetésekkel. Volt itt aki még a segítő szándékra is pocskondiázott.

Meg emellett az elrontott, félresikerült kályhák! Minden évre jutott 1-2 ami itt is felbukkant. Megnyílt, vagy 40 kg fát elfogyasztó, vagy nem kielégítően fűtő, és a többi.

És nem nagyon megy az emberek fejébe, hogy nem lehet így kályha építést tanulni.

(Arról nem is beszélve, hogy tilos kályhát építeni szakirányú végzettség nélkül!).

Szerintem téglakályhát, tömegkályhát még többen próbálnak így építeni, mint csempekályhát. Azt hiszi az emberünk, mivel kőműves, vagy hobbiból otthon falazott már: menni fog ez! Olyan a kályha is mint a ház: 4 sarka van! Belül van 1-2 válaszfal benne, oszt kész :-) Látta 1-2 képen (vagy nállad építés közben :-) hogy csinálja, tehát uccu neki!

A gond ott van, hogy elég 1 helyen elrontani valamit (pl. egy fordulóját a füstnek, stb) hogy ne legyen rendes huzat az egész kályhában, és rosszul működjön, vagy féloldalassá váljon, és a többi.

Tömegkályhánál pedig még több a hibázási lehetőség.

 

Én ezért tartom jónak, az ilyen meetinget/bemutató/kaláka építést.

Nyílván itt nem az egész szakmát tanítja/tanulja az ember.

De ha már saját részre szeretne magának kályhát építeni (nincs munkadíjra pénze, stb) akkor legalább 1-et végignézhet az elejétől a végéig.

Ott a habarcs megkeverésétől, a külső felület tisztításig mindent lát/csinál =>megért. Amit nem ért, megkérdezi!

Természetes, hogy ettől nem válik kályhássá, de legalább EGY PONT OLYAT meg tud építeni otthon; mivel látta, megértette, lefotózta, kipróbálta, stb. Még akkor is, ha nem szakmabeli.

Összehasonlítatlanul jobb esélyei lesznek, mint a 'tanult kőműves' ismerősödnek. :-) Bár lehet, hogy Ő kimagaslóan inteligens, és nincs szüksége ilyenekre! :-)