Mezőbándi Creative Commons License 2013.06.19 0 0 10735

"Vagyis már végignézted 1895-ig az anyakönyveket? Tresza név megmaradt a Tréfa mellett?" - Úgy rémlik, hogy a Tresza név később nem fordult elő, csak a Tréfa. Ezért először azt hittem, hogy a Tresza is a Trefa/Tarifai névnek egy újabb változata. De az 1798-as bejegyzés (és persze a kronológiák egybevetése) miatt arra jutottam, hogy mindkettő önállóan létező név volt, csak a Tresza kihalt.

 

"Én a további feltártást a három Máriával kezdeném. Minimium egyik elhalálozott a 3. születése előtt." - Jó, hogy ezt felhoztad!!! Megtaláltam a jegyzetemet és valóban további változatok vannak a halottiban, bár nem tudom, hogy ezek illeszkednek-e az eddigi elméletekbe.

 

1798.03.25.: Tarifaj György oo Szanyisztrik Anna → György --- meghal pár hónaposan. Apja neve: Tarafa.

 

1798.11.30.: Tresza György oo Szanyi Mária → Mária
1799.10.21.: Tarifa György oo Szanyitrik Anna → Mária --- meghal pár naposan. Apja neve: Tarifai.
1801.03.30.: Tresza György oo Szanyitrik Anna → Mária

 

Mivel az 1798-as Mária halálozását nem találtam, így arra lehet következtetni, hogy az 1801-es Mária nem ugyanannak a párnak a gyereke. Lehetne persze három különböző házaspár (Tresza/Szanyi, Tarifa(i)/Szanyitrik, Tresza/Szanyitrik) de azért ezzel kapcsolatban vannak kételyeim. Valószínűbbnek tartom, hogy a második és a harmadik pár azonos, csak pont ennél a bejegyzésnél Tarifa(i) Györgyöt elírták - az amúgy párhuzamosan létező - Tresza Györgynek.

 

"Szintén érdemes megnézni, hogy a két János ugyanattól a pártól van-e?" - szinte biztosan nem. Az első János feltételezhetően családot alapított. (Persze, előfordult olykor egy családban 2 János, két különböző szent után elnevezve, de szerintem itt nem erről van szó.)

 

Ráadásul volt 4 haláleset is (Tresza György 5 gyereke 4 különböző időpontban). A születése egyiknek sem volt feljegyezve, de az életkora igen, és visszaszámolva kizárt, hogy ne lett volna külön egy Tresza György és egy Tarifa(i) György. Szóval, nem lehet azonos a két név. Mivel azonban a feleségeik nyilvánvalóan közeli rokonk voltak (testvérek?), ez megmagyarázhatja azt, hogy olykor a férjeket vagy a feleségeiket is keverték az anyakönyvben.

 

Előzmény: vadász2 (10689)