LvT Creative Commons License 2013.06.18 0 0 10730

Hát olvasgattam egy kicsit: egyelőre senki nem említi, hogy a szülőhelyének a nevéről rövidítette volna a vezetéknevét. Lehet, hogy Erdődy csak racionalizálni akarta a morzsákat, amelyeket olvasott, és eközben beleesett az alliteráció felkínálta „csapdába”.

 

A prágai egyetemen, de később is, az iratok szerint „Jan Hus z Husince”-ként hívta magát. Ebben a permutációban nehéz a rövidítési motivációt igazolva látni.

 

Igazából valószerűtlen találgatások arra vonatkozóan, hogy honnan lett a vezetéknév: mint írtam, ezek között nem szerepel a rövidítés. Egy ilyen szerint, amikor a szomszédos Prachaticébe az alapiskolába ment az anyjával beiratkozni, akkor tandíjként libát vittek volna, de az út közben megszökött. Nehéz arra gondolni, hogy egy decens baccalaureatus ilyen anekdotikus eseményről vett volna ragadványnevet, hogy majd később maga is kénytelen legyen vele ironizálni: „Husa sice není vznešená labuť ani dravý orel, vysoko nevyletí …” (Bár a liba nem fenséges hattyú, nem is sebes sas, magasra nem repül…)

 

Sokkal plauzibilisebb a konzervatív névtani magyarázat: ez volt a család ragadványneve, és éppen azért vittek libát tandíjként, mert libatenyésztők voltak.

Előzmény: Ocimum basilicum (10729)