sancibácsi Creative Commons License 2013.06.14 0 0 5366

Kikapni nem akarok, összekapni meg végképp nem :-)

 

Elutazni, méregetni valóban költség már önmagában is, hátha még a műszer árát is hozzálökjük :-(

Ezért gondoltam hogy itt Debrecenben építeném, legalább ezek a költségek kiesnének.

Gázelemzőt az idén biztosan nem tudok/fogok venni, ahogy írtad is elég horror ára van. Megfizettetni nem tudja az ember.

Azért vannak olyan mnérérsek, amik nem kerülnének sokba. Tűztér, kamra hőmérsékletének, illetve a kályha több más pontjának (kilépő füstgáz hőm.-e).

Olcsón lehet kályha felületi hőm-et is mérni.

Ezekből az értékekből már lehet levonni valamit!

És lennének kisebb átalakítások, amik nem nagy munkával járnának, és akár belülről is elvégezhetők lennének, vagy kivülről kisebb bontással.

Én nem egy fajta kályhát építek. Mások a megrendelői igények, mások a kémények, (bekötési magasságok pl.) Mindíg ezekhez kell hozzáigazítanom a kályhát.

Azóta folyamatosan motoszkál a kíváncsiság bennem, hogy az ilyen-olyan megoldás közül vajom melyik jobb, és mennyivel (dán tűztér, Orosz biotűzteres, vagy anélkül, a különböző másodlagos kamrák, illetve eleve a kamra haszna). Egy ilyen számszakilag diagnosztizált mérés sok mendemondát oloszlatna, és sok kételkedőt meggyőzne (vagy ki tudja :-).

Mert valóban vannak ilyen kályhákról mérések, de az egyik ilyen, a másik olyan. Ha egy kályhán lennének a változtatások, akkor azzal a különböző megoldások/alternatívák közötti hasznosságot lehetne leszűrni.

És nyílván ezek egy része csak gázelemzővel mérhető (el nem éget alkotók, stb). Viszont más kisebb mérések olcsóbban is megoldhatók (szélsebesség mérő, tűztér hő, kilépő hő). Gondolom én :-)

A mostani kályhámon 2* építettem át a másodlagos kamrát, belűlről (ajtón keresztül megoldható volt :-)

Már sokat nem nagyon tudok vele kzdeni :-)