juhosttt Creative Commons License 2013.06.08 0 0 27455

Konkrét receptet nem írnék, de pár dolog azért tudok...

A kolbász ízét a hozzáadott zsíradék adja meg. (De ez pörkölttől kezdve mindennél így van)

Szóval attól hogy nyúl hússal csinálod, de vágsz bele disznó szalonnát, ízben nem kapsz túl egyedit. Viszont ha a nyúl minden zsírját megszeded, és előtte a nyulat is zsírosra neveled, akkor jöhet az, hogy ki milyen fűszerezéssel szereti.

A fűszereken belül a halmazállapot sem mindegy.

Vegyük a fokhagymát

A por alapúaknál vannak fokhagyma és kevésbé fokhagyma illatúak/ízüek. Ha ilyet használsz és van egy jól bevált márka és éppen jó anyagot fogtál ki, érdemes többet megvenni. Én jártam úgy, hogy egy márkájú fokhagyma volt más gyártási idővel. Az illatán egyből éreztem, hogy az egyik jobb a másik kevésbé. A kínai fokhagymaporról meg nem is beszélek, az 0.

Ha rendes fokhagymát veszel, abból is van 400-500 fajta. Persze MO-n nem tesznek különbséget a fajták közt különösebben. De ez is nagyon meghatározza az ízét.

Aztán a só sem mindegy milyen. Vannak olyan sók, amelyek felbontás után dohos szagúak... Az olyat mellőzni kell. Vannak amelyek kevésbé sóznak, így a régi nagyanyánk féle "1 kenyér 1 marék só" (vagy ki mit szokott meg) ma már nem érvényes...

A borsnál is az előre őrölt és frissen őrölt közt is különbség van. A frissen őrölt, zamatosabb az előre őröltnél.

A paprika por is nagyon meghatározza. Ha édeset teszel bele, túl édes lesz. A por paprikákból is van 100 féle... A félédestől a félcsípősön az édes és csípösön át minden. Ezeken belül kesernyésebb és kevésbé kesernyésebb. Ez is meghatározza az ízét, de főként a színét. Sokan színezőnek tesznek szép színű de nem kolbászba való paprikát. Mert lehet jó ízű egy paprikapor, de nem mindegyik való kolbászba.

Mi még teszünk bele piros aranyat, egy csípőset. Abból nem szabad sokat. Az inkább színt ad neki, de a csípősből is elédesíti a kolbászt a sok...

Mi ennyit teszünk bele csak, nem tudom ki milyen fűszerekkel szokott dolgozni. Vannak fűszerek amelyek jók egyes húsokra, vannak amelyek kimondottan nem valóak rá. De itt is sokat számít az egyes emberek ízlése.

Előzmény: Gugyerás Tímea (27451)