mjevsrsh Creative Commons License 2013.05.27 0 0 67030

Ha már hatásfok :)

A gyártó akkor írhatja bele miután kimérte, ezt azért betartatják. A trükk az szokott lenni, hogy beírják a pillanatnyi hatásfokot.

Ami azt jelenti, hogy a kazán már megy egy ideje, felvan melegedve a kémény a kazán is és maximális teljesítményen, na itt a legnagyobb a hatásfok minden készüléknél(kivéve kondenzációs). És nem feltétlen hazugság a 98% hatásfok sem.

A rendesebb gyártók odaírják ezt is, valamint pl a 30%-os terhelésnél számított hatásfokot. Ez Atmoszférikusnál rosszabb , zártnál pedig csak pár %-al csökken ami elhanyagolható. Kondenzációsnál pedig nő a hatásfok ebben az esetben.

 

A probléma ezzel az, hogy bemegy egy laikus: "Hát itt ez a kazán  és 98% a hatásfoka és még olcsóbb is. Minek nekem drágább kazán ha annak is ugyan annyi a hatásfoka?"-ez az első.

Második probléma pedig az, hogy túlméretezik a kazánt:"legyen nagy nehogy megfagyjunk télen", és hány fok van a fűtési időszakban? -13 végig?:D Hát nem.

Na így jön ki a végére a 98% nál jóval rosszabb hatásfok éves szinten. Mivel az idő nagy részében csak kis terhelésen megy a kazán, ahol rosszabb a hatásfoka.

 

A dőlt betűs részben egy atmoszférikus kazánról van szó.

Előzmény: Mariusi (67024)