kacagógerle Creative Commons License 2013.05.23 0 0 66985

Szerintem ugyanolyan csőkígyós a primer kör a láng felett, milyen is lenne másmilyen. Gondolom kevesebb "kígyó" van benne mint a bitermikusban, mert innen megy a melegvíz a HMV hőcserélőbe.
Engem inkább az aggaszt, hogy van-e olyan gyors a HMV előállítás a lemezes hőcserélős kazánban, mint a bitermikusban. 
Tehát a bitermikusnál megnyitjuk a melegvízcsapot, elindítja a lángot, és már melegíti is közvetlenül a vizet a csőkígyóban. A hőcserélősnél is ugyanúgy megnyitod, először elkezdi melegíteni a primer kör vizét, amit a keringető bekeringet a lemezes hőcserélőbe, ahol aztán felmelegszik a HMV. Ha így működik akkor ez mind sok idő. Viszont  el tudom képzelni azt, hogy a primer kör vizét folyamatosan melegen tartja arra az esetre, hogy ha megnyitjuk a csapot, azonnal meleg víz follyon. Az utóbbi verziónál meg azért van egy kevés veszteség, mert bekapcsolgat azért naponta párszor, hogy melegen tartsa azt a kevés vizet, ha nincs HMV kivét akkor is.
A lemezes hőcserélőre visszatérve, az is le tud vízkövesedni rendesen. Én már savaztam ki lemezes hőcserélőt, igaz nem kazánét, hanem a padlőfűtés hőcserélőjét.

Ezeket figyelembevéve, egyre jobban a bitermikus kazán felé hajlok. Van még pár hetem hogy eldöntsem melyik lenne a jó, de azért jó lenne ha egy szaki leírná itt, melyiknek mi az előnye és a hátránya.:-)

Előzmény: Gyurco78 (66983)