6hét Creative Commons License 2013.05.23 0 0 124

Bocs, de mint tervező mondod ezt az árat, vagy valójában garantálod, hogy a szóban forgó építkezés ennyiből levezetéseddel megvalósítható? Az Építető Neked ezt az ősszeget a kulcsrakész előírásoknak és a jó ízlésnek megfelelő kifestett, burkolt, gépészettel, villannyal ellátott, kitakarított azonnal beköltözhető lakásokért fizeti, és Te számolsz el a kivitelezőivel. Ha többe kerül azt Te fizeted, mivel a megrendelődnek több pénze nincs, laknia viszont muszáj. A beruházásába Te véleményed alapján kezdene bele, ha nem tud a végére érni, vállalod az anyagi felelőséget is? Találkoztam már több engedélyezett tervvel, amire az építtető kért árajánlatot szakmánként is több, illetve több generál kivitelezőtől is. A kapott ajánlatok jóval meghaladták az elképzeltet. A TELKET megvették, a TERVET és az engedélyeztetést már kifizették, de a hülye kivitelezők nem akarták tudomásul venni, mit mondott a tervező.

Na még az árakról egy kicsit. Nem „külső kész”, hanem „kulcsrakész” beköltözhető lakásokról beszélünk, hisz Sainty16 és családja a leírtak szerint lakni szeretne benne, ezért is kérdezte.

Ha 1 m2 családi ház építése kb. 200 000 Ft, és ami itt nem kell az 1 m2- re eső alap, -lábazati fal, -feltöltés és (talán) az ezt lezáró vb lemez ára kb. 15 000 Ft a fennmaradó ár 185 000 Ft/m2 nem? Szerinted még mi hagyható ki az épültből?

Lehet, hogy a látatlanság és egyéb okok miatt túl becsültem az árat. (Ha felkérnek, helyszíni felmérés és kicsit komolyabb számolgatás alapján azt korrigálom majd.)

Ha marad pénz, az fordítható kerítésre, parkra, bútorokra, stb. Inkább, kicsit több legyen a fedezet, mint a meglévőt sok pénzből használhatatlan, befejezetlen romhalmazzá változtatni, vagy csak fölöslegesen tervre, engedélyre költeni. 

 

Előzmény: KömKel (122)