auréliuszf Creative Commons License 2013.04.27 0 0 28750

L. Ron Hubbard leírása szerint az elnyomó személy “olyan személy, aki elnyomni vagy eltaposni igyekszik bármely jobbításra törekvő tevékenységet vagy csoportot”. Az elnyomó személy elnyomja a többi embert a környezetében. Ez az ember az, akinek a viselkedése szándékosan romboló. Napóleon és Hitler jól ismert példái az ilyen személyeknek. L. Ron Hubbard úgy találta, hogy az elnyomó személynek – akit hívhatunk antiszociális személyiségnek is – pontosan meghatározott antiszociális jellemvonásai vannak.

 

Annak az alapvető oka, hogy az antiszociális személyiség úgy viselkedik, ahogy viselkedik, a másoktól való leplezett rettegés. Egy ilyen személy számára minden más lény ellenség – ellenség, akit titokban vagy nyíltan el kell pusztítani. Az a rögeszméje, hogy maga a túlélés “mások elnyomásán” vagy “az emberek tudatlanságban tartásán” múlik. Ha bárki azt ígérné, hogy másokat erősebbé vagy okosabbá tesz, az antiszociális személyiség a legszörnyűbb haláltusát szenvedné végig.

 

Emiatt az elnyomó személyiség arra törekszik, hogy felbolygassa, folyamatosan aláaknázza, rossz hírbe hozza és befeketítse a jobbításra törekvő, építő tevékenységeket és csoportokat. Így az antiszociális személyiség ellene van mindannak, amiről a Szcientológia szól: az emberek segítése, hogy többre legyenek képesek és a társadalmi állapotok javítása. Az Egyház és tagjai érdekében az ilyen személyt hivatalosan elnyomó személynek bélyegzik, hogy a többiek tudják, hogy nem szabad társulni vele.

 

A Bevezetés a Szcientológia etikába című könyv nagyobb áttekintést ad az elnyomó személyekről és arról, hogyan lehet kezelni őket.