allurmáni Creative Commons License 2013.04.19 0 0 10911

Sziasztok,

Én egy igencsak bosszantó, a BKV-val kapcsolatos problémában szeretnék segítséget kérni.

A következő történt: 2010-ben kaptam egy levelet egy, a közlekedési vállalat által megbízott ügyvédtől, melyben felszólított, hogy fizessek x összeget egy állítólagos büntetés miatt, mely előző évben történt. A mellékelt bűntető lapon a nevem, a címem, anyám neve és a születési dátumom mellett szerepelt egy hamisított aláírás, mely távolról sem hasonlított az én aláírásomra. El is mentem az ügyvédhez, tisztáztuk, hogy nem az én aláírásom, majd nem sokkal később kaptam egy levelet, melyben ezt meg is erősítette. 

A héten azonban érkezett egy újabb levél, melyben fent említett eset mellett másik kettő is szerepelt, az egykik 2010, a másik 2012 május 29. -vagyis majdnem egy éve történt.

További dolog, hogy milyen alapon került a listára a 2009-es, tisztázott eset.

Ráadásul egészen eddig egyetlen levelet sem kaptam az utóbbi két esetről, most meg

felszólítanak, hogy van 15 napom, hogy fizessek.

Természetesen azonnal felhívtam a BKV megfelelő szervét és elmondtam, mi történt.

A következő választ kaptam: a birságolásoknál azt az alapelvet követik (a fent említett események idejéről van szó), hogy a birságolt valószínüleg igazat mond, és ha már egyébbként is annyi adatom megegyezik, akkor nagy az esélye annak, hogy valóban rólam van szó, a BKV-nak meg amúgy sincsen pénze írásszakértőre.

Nem rendelkezek széles körű jogi ismeretekkel, de azt azért gondolom, hogy ha a BKV-nak

nem áll rendelkezésére egy személy azonossági szám, vagy egy, az elkövetőhöz köthető

aláírás, akkor lehet rólam akármennyi adatuk, még azt is tudhatják, mit ettem aznap, akkor sem tudják rámbizonyítani, hogy a helyszínen jártam. Hiszen az aláírás elvileg olyan, mint egy újjlenyomat; próbálhazom megváltoztatni, vagy eltorzítani, a vonalvezetés akkor is elárul. Arról nem is beszélve, hogy a szóban forgó hamisított aláírás már messziről "bűzlik", ugyanis csupa nagy betűvel, láthatóan erőltetetten íródott, a diszpécser elmondottaiból ítélve pedig az aktuális aláírások is megegyeznek az elsővel.

Most azt tervezem, hogy az említett ügyvédi leveleket, és és a most elküldött levelet csatolva írok a BKV-nak egy levelet, melyben nagyjából ugyanezeket leírom.

Már maga az is felháborító, hogy ilyesmi előfordulhat, de ha hozzáveszem azt is, hogy már évek óta minden hónapban megveszem az egyre drágább bérletet és elviselem, amikor tíz

perceket késik a busz, vagy egyszerűen csak elhúz mellettem a megállóban, akkor már tényleg több a soknál, hogy most meg egy ilyen fenyegető levelet kapok, hogy fizessek, vagy ajjaj, meg húha...

Persze arról is van elképzelésem, hogy ki lehet az illető, aki szórakozik, de sajnos nem 

tudnám rábizonyítani.

Lehetséges az, hogy tényleg nincs szükségük egyébbre, csak egy-két adatra, meg egy láthatóan hamis aláírásra? Mit tegyek?

A válaszokat előre is köszönöm annak, akinek volt türelme végigolvasni a kérdésem.