vikiviki Creative Commons License 2013.04.15 0 0 66625

Na. Voltunk Construmán is, meg kijött megnézni a rendszert egy szimpi szaki is. A Construmán kb. nem tudtam meg semmit, csak azt, hogy van már celsiusfokra beállítható elektronikus radiátorszelep 12-ért is, amin simán beállítjuk, hogy 21 fok legyen a szobában, és annyi lesz. Ez frankó, abba a szobába, ahol néha mi alszunk, kell egy ilyen:) 

Viszont arról, hogy milyen kazán kell nekünk, nem sokat. Eleve baromi kevés kazánoscég volt kint. 2009-ben tele volt a Construma kondenzációs kazánokkal (akkor nem érdekelt...), most kint volt a Vaillant, a Buderus meg egy-két kereskedőcég, ozt ennyi. Annyit tudtam meg, hogy INOX hőcserélő a mi barátunk, mást nem.

Ja, meg azt ajánlották, hogy a kazán hőcserélőjét úgy védhetjük meg a sok trutyitól, ha berakunk egy plusz hőcserélőt, és akkor lesz egy kazánkör, ami a hőcserélőt fűti, és majd a hőcserélő fűti a nagy fűtési kört. Ez mennyire életszerű? Ha plusz hőcserélő van, nem fog akkor ott egy kb. 10% veszteség lenni? 

 

Aztán kijött a szaki, ő majd ad árajánlatot. Találtunk remek helyet a konyhába az új (még nem tudjuk, milyen legyen...) gázkazánnak, tehát nem kell kéményt béleltetni, ki lehet felfelé vezetni. (mínusz 200.000 Ft), a régi állókazán helyére meg akár berakhatnak egy vegyestüzelésűt. (nem kéne akkor egy puffer is? Nem lesz túl meleg, ha befűtenek?). 

Ő azt ajánlotta, hogy ne tegyünk be plusz hőcserélőt, mossuk át a rendszert, mint az állat, meg tegyünk bele ilyen védőlötyit, építessük át zárt rendszerrűvé, hogy meglegyen a nyomás, ozt hadd szóljon, mehet rá a kondenzációs kazán. Ő kondenzációs ajánlott, nem sima lángmodulációs turbós, merthogy a hőszigetelés miatt úgyis alacsonyabb lesz a visszatérő, meg alapban is túl vannak méretezve a radiátorok. Gépész terv kell, természetesen. 

 

Vélemény? Plusz hőcserélő, vagy alapos átmosás?